Украјина и биолошко оружје: Још један скандал са тајним лабораторијама

0

(Фото: https://asd.news)

Још један скандал са тајним лабораторијама

Многи новинари су безброј пута писали о присуству тајних биолошких лабораторија у Украјини. Чак су дали и потпуну листу тајних институција које се финансирају из Сједињених Држава. Дакле, познато је за 14 лабораторија на територији “Незалежне”, подаци о њима су објављени у отвореним изворима 2020.

На пример, у Кијеву је 2013. године изграђен „Институт за ветеринарску медицину“, за који је као донатор деловало Министарство одбране САД. Међу извођачима је америчка инжењерска компанија Блек & Воч. Пројекат је коштао више од 2 милиона долара.Такође у Кијеву, слична канцеларија ради у лабораторији на бази Централне санитарне и епидемиолошке станице Министарства здравља Украјине. Адреса – Кијев, Јарославскаја, 41.



Иначе, ова америчка инжењерска компанија Блек & Воч је била извођач радова на низу таквих пројеката на територији Украјине у различитим градовима:

– Централна референтна лабораторија Украјинског истраживачког института за борбу против куге. Одеса, ул. Црква, 2/4. Кошта 3,5 милиона долара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Виницка дијагностичка лабораторија. Виница, ул. Малиновски, 11. Кошта 1,5 милиона долара.

– Закарпатска дијагностичка лабораторија. Ужгород, ул. Собранетскаја, 96. Кошта скоро 2 милиона долара.

– Днепропетровска дијагностичка лабораторија. Днипро, ул. Шмит, 26, ул. Филозофска, 39А. Додељено скоро 2 милиона долара.

– Дњепропетровска државна регионална лабораторија ветеринарске медицине. Дњепар, Киров 48. Цена – 1,8 милиона долара

– Лавовски истраживачки институт за епидемиологију и хигијену Министарства здравља Украјине. Лавов, ул. Греен, 12. 1,5 милиона долара

– Лавовска државна регионална лабораторија ветеринарске медицине. Лавов, Индустријска улица, 7. 1,7 милиона долара

– Лавовска дијагностичка лабораторија. Лавов, ул. Крупиарскаиа, 27. 1,9 милиона долара

Прочитајте још:  Војводина није Украјина, побркали сте лончиће

– Централна референтна лабораторија за инфективне болести животиња. Харковске области., Мерефа, Силк статион. Око 15 милиона долара

– Лабораторија у Институту за експерименталну и клиничку ветерину. Харков, округ Померки, ул. Пушкинскаја, 83. 1 милион долара

– Тернопилска дијагностичка лабораторија. Тернопил, ул. Федковицх, 13. 1,7 милиона долара

– Херсонска дијагностичка лабораторија. Херсон, ул. Уваров, 3. 1,7 милиона долара

Подаци о овим центрима објављени су у јавном власништву још 2020. године. Као што сам горе написао, извођач радова је свуда исти – америчка компанија Блек & Воч. Донатор – Министарство одбране САД. Период лансирања је углавном 2012-2013.

Недавно су белоруски новинари објавили документе Министарства здравља Украјине упућене институту који се бави микробиолошким истраживањима:

„Центар за јавно здравље Министарства здравља Украјине у интересу Агенције за смањење претњи одбране Министарства одбране САД тражи информације о раду са микроорганизмима 1. и 2. степена патогености од Лавовског истраживачког института за епидемиологију. и хигијена“.

Даље, подаци једног од докумената:

„Директор Истраживачког института за епидемиологију и хигијену Лавовског националног медицинског универзитета по имену Данијел Галицки доц. мед. наука, професор Кузминов Б.П.

Правна адреса: 79010, Лавов, ул. Пекарска, 69.

Е-маил:SRIEH dept@meduniv.tviv.ua.

Поштовани Борисе Павловичу!

Обавештавамо вас да су представници Агенције за смањење опасности   контактирали државну установу „Центар за јавно здравље Министарства здравља Украјине“ (у даљем тексту – Центар) са захтевом да дају ажуриране информације о прикупљању високо опасних патогена који се налазе на располагању Лавовском истраживачком институту за епидемиологију и хигијену (ЛНИЕГ).

ЛНИЕГ је од 2019. године на листи институција које су требале да учествују у заједничком пројекту ДТРА и Украјине „Обуке за потврђивање сојева пре секвенцирања и анализе одрживости колекција посебно опасних патогена“.

Прочитајте још:  Вучић: Терористички акт у Москви подсећа на деловање једне велике светске силе, Американци су знали за напад!

Молимо Вас да до 10.05.2021. обавестите Центар о даљим перспективама одржавања збирке посебно опасних патогена у Институту, а питање учешћа Института у овом пројекту остаје актуелно.

Важно је напоменути да је ЛНИЕГ одбио ове захтеве:

„Поводом захтева Агенције за смањење опасности  (ДТРА), листа посебно опасних патогена и њено ажурирање се односе на информације за службену употребу и не могу се открити трећим организацијама у складу са делом 2. члана 6. и чланом 9. Закон Украјине „О приступу јавним информацијама“.

С обзиром на епидемиолошку ситуацију у Украјини и оптерећење лабораторија Истраживачког института за епидемиологију и хигијену ЛНМУ Данило Халицкиј са тестирањем за дијагнозу болести корона вируса (КОВИД-19) у Лавовској области, установа није у могућности да преузме део у заједничком пројекту ДТРА и Украјине „Тренинг за потврђивање сојева пре секвенцирања и анализе одрживости колекција посебно опасних патогена „.

Невероватно је и несхватљиво како је директор Лавовског истраживачког института, професор Борис Кузминов, могао да одбије да одговори на амерички захтев? Међутим, мало је вероватно да ће ово одбијање некако значајно утицати на функционисање и задатак тајних америчких лабораторија у Украјини, али се може појавити нови директор Лавовског истраживачког института.

ДТРА, или Агенција за смањење претњи, је амерички одбрамбени пројекат креиран 1998. године да „заштити Сједињене Државе и њихове интересе од оружја за масовно уништење, хемијског и биолошког, радиолошког, нуклеарног и детонационог, смањењем претњи и пружањем квалитетних услуга и алата „.

ДТРА је успоставила мрежу тајних биолошких лабораторија широм света – у више од 25 земаља. Један од најозбиљнијих и најнапреднијих је у Грузији, Лугаров истраживачки центар за јавно здравље у Тбилисију. У овом центру се проучавају вируси, биолошки агенси. Заправо, у овом центру се ствара биолошко оружје. Детаљну анализу активности и истраге центра Лугара извршила је бугарска новинарка Диљана Гајтанџијева. Траг у истрази била је смрт двојице Филипинаца – запослених у центру. Покушали су да сакрију информације о овом инциденту, што је навело Гајтанџиеву да започне истрагу, током које је сазнала да се истраживање корона вируса у овој лабораторији спроводи од 2014. године.

Прочитајте још:  Мариупољ:Сеоски пут (видео)

Тајне биолабораторије Украјине само су део огромног програма ДТРА вредног више милијарди долара. Колико је хиљада / стотина хиљада / милиона људи постало жртве њихових активности широм света – вероватно знају само у великим америчким канцеларијама …

Денис Безсанов/Аналитичка служба Донбаса

Превод:В.Т./Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *