Вучић није сагласан са формирањем војске Републике Српске?

1
додик

Додик и Вучић (Фото: Tanjug / INSTAGRAM / buducnostsrbijeav / an)

Подразумева се да ће се Србија успротивити сваким санкцијама против Републике Српске, казао је српски председник Александар Вучић прексиноћ за ТВ Прва.

Како је навео, да их уводе било коме у БиХ не би их подржали, а „наравно да их нећемо подржати против Српске“.

Казао је да има однос поштовања са Додиком али да можда није сагласан у свему са њим.



„О томе нећу говорити у јавности, зато што мислим да је то лоше и неодговорно, и доноси катастрофалне последице за наш народ“, додао је.

Није познато на шта је тачно мислио нити да ли је реч о пет закључака који су недавно усвојени у Народној скупштини РС о преносу надлежности с државног нивоа на ниво ентитета а тичу се Оружаних снага БиХ, Државне агенције за истраге и заштиту, Обавештајно-сигурносне агенције и Управе за индиректно опорезивање БиХ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ипак, чињеница је да се неретко могу чути упозорења да управо ови Додикови потези нису у интересу Србије, јер би, како се наводи, на крају њихови грађани морали платити рачун.

Како је недавно у интервју за Данас казала Мајда Руге, виша сарадница Европског савета за међународне односе (ЕЦФР), Додик је најавио обиман пакет закона који би, ако би био имплементиран, водио такозваној сецесији „изнутра“.



„Трошак имплементирања овог пакета за Додика би био огроман – постоје необјављене рачунице стручњака које показују да би влада РС имала годишњи пад буџетских прихода од 320 милиона евра само изласком из Управе за индиректно опорезивање. Додајте тим губицима изостанак финансирања од ЕУ, међународних финансијских организација, билатералних инвестиција“.

Прочитајте још:  Руска историчарка: Вучић није проруски романтичар него прагматичар

Паралелно са тим, казала је Руге, постојао би огроман пораст у издацима за све институције које Додик тврди да планира да оснује. „Тешко је замислити како би Додик био у стању осигурати финансирање својих политичких вратоломија“.

Реализација тих закључака, пишу сарајевски медији, а посебно оног везаног за војне снаге сигурно би довело до ескалације сукоба који за сада нису оружани, мада и такви нису искључени.

„Чињеница да председник Србије није подржао те закључке као ни формирање ВРС, те да истиче како у свему није сагласан са Додиком, понајвише би требала забринути Додика и екипу окупљењу око њега“, указује се.

Агенција Патриа пише да нико у БиХ „нема право гајити илузије о снајперисти са Јеврејског гробља, Александру Вучићу, те илузије о његовим намерама спрам БиХ и њених грађана“, али се, како се наводи, свакако поставља једно оправдано питање. „Има ли Вучић, након што је одласком Ангеле Меркел, престао бити миљеник немачке политике, те након што му је с главе коначно пала круна лажног миротворца, храбрости да отворено подржи формирање геноцидне Војске Републике Српске“. По свој прилици, закључује се, „Вучић ту храброст нема“.

Član radne grupe za izmenu Ustava priznao da je sklon korupciji i poistovetio svoj spekulantski karakter sa srpskim mentalitetom (Video)

С.Д./Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *