Београд се „спашава“ из буџетске резерве, а донира паре Никшићу

0

(Фото: Depositphotos, librakv)

Град Београд је донирао два милиона евра црногорској општини Никшић, како је рекао председник ове општине Марко Ковачевић. Са друге стране, у току од само годину дана у буџет главног града слило се скоро 24 милиона евра из државне буџетске резерве, јер је ликвидност града наводно била угрожена, пише Нова Економија.

Како преносе, Београд је у току 2021. године из републичке текуће буџетске резерве добио више од 2,8 милијарди динара (23,9 милиона евра) и то сваки пут са образложењем да се новац преноси у буџет града „из разлога које није било могуће предвидети у поступку припреме и доношења буџета, а који могу довести до угрожавања текуће ликвидности“, пише у решењима Владе која су објављена у Службеном гласнику.

Ликвидност је последњи пут била угрожена 16. децембра, када је Влада донела два решења којима је Београду пренела укупно 490 милиона динара за потребе измиривања обавеза.



Само десет дана касније председник општине Никшић Марко Ковачевић је саопштио да је Град Београд овој општини донирао два милиона евра.

Он је рекао да је тиме испуњено обећање које су председник Србије Александар Вучић и челник Београда (Зоран Радојичић) дали једном од лидера Демократског фронта Андрији Мандићу, како је пренела Бета.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како је Ковачевић рекао, на рачун Општине је већ уплаћена донација.

Тим новцем ће бити финансирано више пројеката, најавио је Ковачевић.



„Најзначајнији су реконструкција ‘Широке улице’ у Драговој Луци, као и реконструкција Улице Живка Николића. Такође, имамо и програм подршке култури и спорту, где ће једна од значајнијих ствари бити реновирање фискултурне сале у Основној школи ‘Душан Бојовић’ у Жупи“, казао је Ковачевић.

Прочитајте још:  Два Хрвата и муслиман, три удбашка сина, увесељавају православне Београђане за Српску Нову годину

Средства ће такође бити опредељена за подизање техничке оспособљености Комуналног предузећа и Службе заштите и спасавања, за пројекте које кандидују, као и за субвенције инвеститорима који буду долазили у Никшић.

Ковачевић је оценио да је ово значајна инвестиција за Никшић.



„Ово је изузетно значајна ствар за наш град, и показује колико је Никшић уважен. Овим смо испунили и наше обећање да ћемо наше политичке везе које имамо у региону искористити на добробит нашег града и суграђана. Пројекти који буду финансирани из ове подршке биће на корист свих грађана“, поручио је председник те општине.

Подсетимо, Скупштина Београда усвојила је крајем октобра трећи ребаланс буџета за 2021. годину, којим су предвиђена средства од 150 милијарди динара, колико заједно износе планирани прихода града и градских општина.

Заменик градоначелника Горан Весић оценио је тада да је буџет „највећи у новијој историји града, што је доказ да се у Београду добро послује“.

Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *