Парализован човек са чипом у мозгу објавио први твит само помоћу мисли

0

Компанија „Синхрон“ која имплантира неуронске компјутерске интерфејсе у мозак Филипа О’Киф каже да је пацијент са болешћу нервног система због које је остао парализован могао да подели објаву на друштвеним мрежама само размишљајући о њој.

Шездесетдвогодишњи мушкарац у Аустралији са дијагнозом амиотрофичне латералне склерозе – болести која узрокује парализу – сада је у стању да комуницира својим мислима са другима без укључене мишићне активности. У четвртак је објавио пост на друштвеним мрежама „користећи само директну мисао“, објавила је компанија која му је то омогућила, „Синхрон“, преноси РТ.

„Направио сам овај твит само размишљајући о њему“, гласио је твит, који је Филип О’Киф поставио на налог извршног директора компаније „Синхрон“ Томаса Окслија.



„Први твит са директним размишљањем“ креиран је бежично из О’Кифовог мозга, наводи компанија. Након прогресивне парализе изазване АЛС-ом, човеку је прошле године инсталиран компјутерски интерфејс на мозгу под називом „Стентрод“. Имплантат, „дизајниран да омогући пацијентима да бежично контролишу дигиталне уређаје кроз мисао“, убачен је преко југуларне вене како би се избегло бушење лобање.

„Сада само размишљам о томе где на рачунару желим да кликнем, и могу да шаљем е-пошту, вршим трансакције, купујем и шаљем поруке свету преко Твитера“, цитирала је компанија О’Кифове речи – или размишљање. Према његовим речима, „задивљујући“ систем захтева вежбу, баш као и учење вожње бицикла, „али када једном кренете, постаје природно“.
Филип, упркос исцрпљујућој парализи, сада може да се бави независним активностима и поново се повеже са светом, тврди „Синхрон“, додајући да планира да даље развија свој компјутерски интерфејс мозга у студији на људима у САД следеће године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Шта се крије иза имплантације чипа у мозак прве особе?

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *