Проблем за болнице у Немачкој; премало ковид пацијената

0

EPA/EFE/OLIVER VOGLER / POOL

Већина немачких клиника завршиће годину у финансијском минусу.

Кажу, мање је пацијената јер су капацитети ослобођени за болесне од ковида – а њих није било толико.

Критичари пак кажу да пацијената иначе има превише.

Немачка има четири пута више кревета на одељењима интензивне неге од Велике Британије, шест пута више од Шведске и дупло више од Француске.

Ипак, у Немачкој се плаше препуних јединица интензивне неге, па чак и могућности да ће морати да се уведе тријажа, односно да ће лекари морати да одлучују кога има смисла лечити, а кога не.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За такву ситуацију постоји више разлога, указује лекар Рајнхард Бусе, професор на Техничком универзитету Берлин и члан Стручног саветодавног одбора немачког Савезног министарства здравља.

“Један је то што, у поређењу с другим земљама, у Немачкој више пацијената оболелих од короне заврши на одељењима интензивне неге – око три пута више него нпр. у Холандији или Данској, и чак четири пута више него у Великој Британији.“

То се догађа зато што је број запослених на одељењима интензивне неге у Немачкој већи него на другим одељењима, објашњава Бусе у интервјуу за лист “Велт”.

“Данска то ради другачије. За сваки кревет на нормалном одељењу она ангажује скоро исти број медицинског особља као и на немачкој јединици интензивне неге. То не значи да Данци имају више медицинског особља, већ само да има мање непотребних кревета.”



Болнице у губицима

При том чак 60 одсто болница у Немачкој рачуна да ће бити у финансијском минусу за 2021. годину, показује тзв. “Болнички барометар” који редовно објављује Немачко удружење болница.

Прочитајте још:  Да ли ће европски фармери моћи да утичу на политику?

Како се наводи, тиме се у односу на прошлу годину удвостручује број клиника које су у губицима.

Свака друга болница има мање пацијената него прошле године.

Како преноси “Редакцијска мрежа Немачке” (РНД), разлог за то је отказивање операција и захвата како би се чували капацитети за ковид-одељења.



Додаје се да многи пацијенти одлажу одлазак на терапије или операције из страха од заразе.

Како наводе у Удружењу болница, стање је најлошије још од 2000. године.

Свега једанаест одсто болница тренутно оцењује финансијску ситуацију као добру.

За идућу годину тек 22 одсто очекује побољшање.



“Златно доба” за болнице?

“Немачким болницама је у интересу да буду пуне, а то важи и за јединице интензивне неге”, каже Бусе.

Он сматра да су последњих годину и по дана за болнице “биле златне”, јер су многе од њих зарадиле више новца од паушалних накнада и додатних кревета интензивне неге него што би то било могуц́е у нормалном раду.

“Реч је о 14,5 милијарди евра за годину и по који су се само од пореских прихода слили у болнице. А ту су и редовна средства из обавезног здравственог осигурања”, наглашава др Бусе.

Он указује да половина пацијената који се лече у болницама у Немачкој долази тамо без пријема, најчешће из хитне помоц́и.

“Вероватноћа да ће болница задржати таквог пацијента на лечењу је скоро 50 одсто, што је у поређењу с другим земљама невероватно много. Обично је тај проценат упола мањи, око 25 одсто.”

Осим тога, додаје Бусе, на немачким одељењима интензивне неге има тешко болесних људи који имају веома мале шансе за преживљавање, чак и уз употребу најсавременије опреме.

Прочитајте још:  КРИМ СЕ ВРАТИО КУЋИ

“Прво што би требало да урадимо после пандемије јесте да утврдимо ко се све лечи на одељењима интензивне неге. Морамо да се запитамо шта ми тамо радимо.”



Мањак особља или вишак пацијената?

Немачко удружење болница посебно указује на проблем мањка особља.

Четири петине клиника наводе да имају тешкоћа да нађу медицинске сестре и техничаре за обична одељења и одељења интензивне неге.

Широм Немачке има 22.300 упражњених радних места за неговатеље.

Број непопуњених места се утростручио у последњих пет година.



“Мањак особља је најхитнији проблем здравствене политике”, каже председник Удружења Гералд Гас.

Рајнхард Бусе и ту има другачије мишљење:

“Немамо премало особља, имамо превише пацијената. У просеку је пре короне у болницама у Немачкој сваког дана било по 380.000, а тренутно их је иначе само око 325.000. Да смо имали структуру као у Данској, пре короне би их било 160.000, односно мање од половине. То значи да би у Немачкој било дупло више медицинског особља по пацијенту.”

“Ако бисте питали руководство”, закључује Рајнхард Бусе, “они би вам рекли: треба нам толико болница, јер имамо толико пацијената. Ја мислим другачије: имамо толико пацијената, јер имамо толико болница. То је као питање шта је старије, кокош или јаје.”

Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *