Шпијунски сектор, фирма која сарађује са ЦИА; Где је то Курц нашао нови посао?

0

EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Мистериозна компанија Палантир, коју је основао предузетник Питер Тил уз подршку ЦИА, ново је радно место бившег аустријског канцелара Себастијана Курца.

Подсетимо, Курц је поднео оставку у октобру ове године под растуц́им притиском корупционашког скандала.

Сада већ бивши лидер Аустријске народне партије (ОВП), планира да се пресели у Сједињене Државе, где ће радити као менаџер за контроверзну компанију, честу мету активиста за грађанске слободе и људска права.

Компанију је 2003. основао Тил са групом других технолошких инвеститора. Тил, који је такође био један од суоснивача ПаиПал-а, тврдио је да ће Палантир користити софтвер сличан ПаиПал-овим системима за откривање превара да “смањи тероризам уз заштиту грађанских слобода”.

Али компанија је већ привукла пажњу својим избором имена и инвеститора.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Палантир – магична лопта из “Господара прстенова”

Палантир је назив магичне лопте из “Господара прстенова”, магичног предмета који омогуц́ава онима који га користе да ступе у контакт са свима другима који је такође поседују и да им дају увид у прошлост, садашњост и будуц́ност. Али у истој причи, палантири су били покварени присуством злог господара таме Саурона, након што је и он дошао у посед једне од магичних лопти.

Чак и пре него што су искварени, палантири су били од сумњиве користи: могли су да их користе само они са јаком снагом воље, а свима би били непоуздани саветници – не знајуц́и да ли представљају садашњост или будуц́ност, приказујуц́и своје сцене ван контекста или сакривање кључних информација потребних за разумевање онога што се види.

Са веома необичним избором имена, који изазива више негативне него позитивне конотације, компанија је почела са још једним контроверзним потезом – добила је инвестицију од 2 милиона долара од непрофитне инвестиционе компаније Ин-К-Тел – једне од ЦИА-е у власништву, компаније чија је сврха да шпијунској агенцији обезбеде најсавременију технологију за подршку њеним активностима.

Прочитајте још:  ДОЛАЗИ ЛИ „ПОТПУНИ ХАОС”? Израел планира да употреби нуклеарно оружје!?

Компанија је расла споро, углавном захваљујући уговорима са државним агенцијама. У априлу 2010. удружила се са Тхомсон Реутерс, власником водеће светске новинске агенције, како би продала свој софтверски алат за квантитативну анализу.



Бајденове похвале

У јуну те године, тадашњи потпредседник Сједињених Држава Џо Бајден ју је индиректно похвалио за улогу њеног софтвера у борби против превара у владиним субвенцијама и најавио да ц́е се софтвер користити у борби против превара у Медицаре и Медицаид.

До 2013. године, компанија је имала дугорочне уговоре са најмање 12 владиних агенција САД – укључујуц́и ЦИА, Државну безбедност, Агенцију за националну безбедност (НСА), ФБИ, Центре за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), америчке маринце, ваздухопловство, Командујте специјалним снагама, Војном академијом САД, Заједничком организацијом за превазилажење импровизованих претњи, Комитетом за одговорност и транспарентност реконструкције и Националним центром за несталу и експлоатисану децу.

Компанија је такође добила уносан и одговоран посао надгледања иранског нуклеарног споразума. За Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА), Палантир је имао задатак да надгледа придржавање Ирана Заједничког свеобухватног плана акције (ЈЦПОА), споразума који је довео до укидања санкција Техерану у замену за ограничавање иранског нуклеарног програма.



Добри са Трампом

Избором републиканског председника Доналда Трампа, Тил је постао једини шеф компаније из Силиконске долине који је остао у добрим односима са властима и постао је саветник председника.

Прошле године, Палантир је такође почео да ради за британски јавни здравствени систем у борби против пандемије коронавируса. Али компанија је постала све контроверзнија. Још 2014. године нашла се под лупом медија због своје сарадње са америчком имиграционом и царинском службом (ИЦЕ). Иако су водец́и људи тврдили да сарађују са агентима ИЦЕ само у откривању криминалаца, истрага непрофитног медија Интерцепт открила је да је за ИЦЕ Палантир софтвер кључан у депортацијама свих имиграната.

Прочитајте још:  Себастијан Курц постао отац, добио сина

Компанија је такође била под истрагом британског парламента 2018. године, када ју је осудио бивши лидер Кембриџ аналитике Кристофер Вајли, који је рекао да су две компаније одржале низ састанака и да је Палантир користио податке незаконито прикупљене у скандалу Кембриџ аналитике.



“Пројекат Мавен”

Компанија се нашла у медијима и због спремности да сарађује са Пентагоном у “Пројекту Мејвен”. Реч је о тајном програму за развој вештачке интелигенције, који је првобитно спровео Гугл, али је компанија напустила пројекат након масовног протеста сопствених радника.

То је технологија која би на крају могла да доведе до аутономних наоружаних робота – дронова и других летелица које би могле да пуцају без људских наређења. Убрзо након што је Гугл напустио Мавен 2018. године, Палантир је преузео Гуглову улогу у развоју технологија за које критичари верују да су борбена вештачка интелигенција.

“Наша компанија је основана у Силицијумској долини”, рекао је извршни директор компаније Алекс Карп када је прошле године најавио јавну понуду акција. “Али чини се да све мање делимо вредност са остатком технолошког сектора. Изабрали смо нашу страну и знамо да наши партнери цене нашу посвец́еност”, додао је он.

Компанија је изашла на берзу прошле године, где је цена њених акција преко ноц́и скочила са тражених 7,25 долара на више од 10 долара, а данас се продају по цени од 18,9 долара, чиме је тржишна вредност компаније скочила на скоро 38 милијарди долара.



Курц у менаџменту

Аустријски Кронен цајтунг пише да ц́е Курц за тренутно непознато руководец́е место примати годишњу плату од око пола милиона евра, а да ц́е вероватно почети да ради у фебруару следец́е године. Курц није једини припадник аустријске политичке елите који је почео да ради за компанију присутну у 150 земаља.

Прочитајте још:  Број војног особља у Пољској и Летонији се удвостручио

Пут му је утрла бивша пословна директорка аустријских социјалдемократа (СПО) Лаура Рудаш, која је 2015. напустила политику са 33 године и нашла посао у Палантиру. Након што је постао најмлађи канцелар у аустријској историји, Себастијан Курц данас има само 35 година и нада се новој каријери ван политике, ако га оптужбе за корупцију на крају не задрже у држави.

Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *