САД промениле плочу: Уместо бојкота моле Кину за визе за Олимпијаду

0

САД су послале Кини захтев за визе за неке америчке званичнике који, упркос раније најављеном дипломатском бојкоту, намеравају да присуствују Зимским олимпијским играма у Пекингу. Ово је данас, 27. децембра, саопштио званични представник Министарства спољних послова НР Кине Џао Лиђијан.

„Примили смо захтев са америчке стране за визе за америчке званичнике. Као одговор на овај захтев који се односи на делегацију Владе Сједињених Држава, ми ћемо деловати у складу са међународним правилима. Кина ће разматрати ово питање на основу принципа реципроцитета“, рекао је дипломата.

Он је подсетио да је раније Вашингтон, не чекајући позив Пекинга да присуствује Олимпијади, најавио да амерички званичници неће присуствовати.



„Још једном инсистирамо да се Сједињене Државе понашају у складу са олимпијским духом и да престану да политизују, да престану да дају изјаве да поткопају Зимске игре у Пекингу“, додао је Лиђијан.
Како је известио ЕАДаили , Сједињене Државе су 6. децембра најавиле дипломатски бојкот Олимпијских игара 2022. у Пекингу, што подразумева одбијање да званичници путују у НРК. Ипак, на Играма ће учествовати амерички спортисти. Америчку иницијативу подржале су Аустралија, Велика Британија и Канада.

24. Зимске олимпијске игре биће одржане у Пекингу од 4. до 20. фебруара 2022. године, а Параолимпијске игре од 4. до 13. марта.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Извор: Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *