Тиха контраофанзива Рио Тинта – Еколози спремни на „рововску борбу“

0

Foto: FoNet Marko Dragoslavić

Чињеница да Рио Сава експлорејшн, иако је генерална директорка те ћерка-фирме Рио Тинта Весна Продановић изјавила „да се застало са пројектом Јадар“, наставља са куповином парцела у околини Лознице, указује да је реч о тактичком потезу те мултинационалне компаније која далеко од радара еколошке јавности наставља са припремом за изградњу рудника литијума у Србији, сматрају саговорници Данаса.

Продановић је недавно истакла да Рио Сава експлорејшн неће да предузима ниједан корак који може додатно да забрине становништво и да ће позвати на јавни дијалог како би се упознало са свим аспектима пројекта.

Иако логичка претпоставка налаже да то што је рекла значи прекид активности на пројекту, док се не нађе заједнички језик са житељима Јадра који се противе изградњи рудника литијума, ћерка-фирма британско-аустралијске компаније Рио Тинто је наставила да купује земљиште на терену предвиђеном за изградњу рудника и то тако што домаћинства о својој намери да купује парцеле у њиховом власништву обавештава СМС порукама.



То је по мишљењу Данасових саговорника, очигледан показатељ да се у пракси Рио Тинто не повлачи и да не показује ни најмању намеру да одустане од планиране инвестиције и поред недавно одржаних блокада саобраћаја од стране грађана који сматрају да је изградња рудника литијума у Србији штетна по здравље људи и животну средину.

Представник иницијативе „Крени промени“ Саво Манојловић каже за Данас да је „тактика компаније и власти да ову тему сада нарочито пред изборе пригуши, па касније да је реактивира“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Тактика нас који се противимо изградњи рудника литијума, мора бити управо супротно. Морамо константно вршити пресинг и након сваке освојене битке и кратког предаха изаћи са новом смисленом иницијативом, правно утемељеном и креирати притисак грађана који је једини гарант успеха. Након празника крећемо у сакупљање народне иницијативе. Требаће нам 30.000 потписа како би смо предложили званичан акт Скупштини који ће претходно дефинисати радна група састављена од еколога и правника. До сада се на платформи „Крени промени“ пријавило више од 3.000 волонтера и верујем да имамо наредни корак у борби против Рио Тинто – каже наш саговорник.

Прочитајте још:  Момчило Алимпић: Игра глувих телефона у Крупњу



Према његовим речима, Рио Тинто и еколошки штетан пројекат ископавања литијума успорени су након годину дана кампање а истовремено отпор изградњи рудника коју подржава Влада Србије све више расте.

– Прикључила су се бројна удружења, локалне иницијативе, политичке странке, јавне личности али и најбитније, велики број грађана. Показало се да је ово земља у којој народ уз добру организацију и план може заштити уставни поредак од самовоље власти – наводи Манојловић.



Адвокат и економски аналитичар Бранко Павловић такође сматра да Рио Тинту не пада на памет да одустане од своје инвестиције у области Јадра.

– То је пројекат који та компанија развија више од 15 година и јасно је да од тога неће одустати. Ово са чим су се у тој компанији суочили у Србији нису први протести против инвестиција Рио Тинта. Дешава се то и на другим местима у свету где та компанија остварује своје пројекте, тако да Рио Тинто на том плану има много више искуства него противници изградње рудника литијума у Србији. Наставак контактирања домаћинстава и нуђење откупа њихових парцела је нови потез Рио Тинта који је уследио. Треба рећи да је он легитиман. Та компанија има право да ради то што ради. Циљ јој је да и уз, ако је потребно, повећање износа новчане понуде за откуп земљишта, преузме највећи број парцела на простору где треба да се изгради рудник. Ако у томе успе, одредбе Закона о експропријацији неће моћи на било који начин да утичу на процес који се одвија. Такво решење одговара и властима. Јавност која се противи изградњи рудника, потези Рио Тинта не треба нарочито да занимају. Она наиме треба да врши притисак на власт у Србији да не донесе ниједну одлуку супротстављену интересима државе и да не повлачи ниједан потез у вези пројекта који планира Рио Тинто без сагласности и консултације грађана – наводи Павловић.

Прочитајте још:  Још мало "свежег ваздуха": Црна Гора најавила обучавање украјинских војника



Компанија ћути

Контактирали смо и надлежне у фирми Рио Сава експлорејшн како би смо од њих сазнали какав је то „застој“ у реализацији пројекта ако се и даље домаћинствима шаљу понуде за откуп парцела, да ли имају коментар на нове услове, попут измештања јаловишта, којим је реализацију изградње рудника условио председник Србије Александар Вучић, као и до када би требало да буде завршена студија утицаја на животну средину. Међутим, до закључења овог издања нашег листа нисмо добили одговоре на постављена питања.

Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *