Корона ће да прође док Лончар „намести“ тендер од 100 милиона за рендгене

0

Златибор Лончар, звани др Смрт (фото: Јутјуб)

Сума од 100 милиона долара чека „на леду“ док се Министарство здравља од маја 2020. мучи са тендерима и не успева да набави 140 рендген-апарата, као и скенере и мониторе за здравствене установе широм Србије.

Од Светске банке су позајмили новац за пројекат, који су назвали „Хипер одговор Србије на ковид“, иако би пандемија, ако овако наставе, могла и да прође док ови апарати нађу место у болницама и домовима здравља.

Сам тендер за рендген-апарате траје од јесени, а понуђачи се непрекидно жале да Министарство очигледно фаворизује једну страну фирму, постављајући немогуће услове, које не испуњавају домаће компаније.



– Услови су немогући за домаће фирме. Било је неколико понављања, а ново отварање заказано је за 14. јануар. Сав овај хаос траје од почетка јесени. Први тендер за ову набавку је био расписан још прошле године, па је повучен. Средства за овај пројекат одобрена су још у мају 2020. Не знам само да ли људи у Министарству схватају шта значи „хипер“, јер је ова процедура толико спора да ће и пандемија проћи, а нећемо завршити тендер. Од Комисије за тендере, коју је оформило Министарство, тражили смо објашњење зашто услови нису прилагођени домаћим фирмама. Они одговарају да Светска банка поставља услове. На нашу констатацију да то није истина, само су заћутали и наставили по свом – прича за „Нову“ Марко Петровић, генерални директор компаније „Висарис“, која се бави производњом медицинске опреме.

Услов на тендеру за рендген-апарате, који искључује велики број домаћих фирми, односи се на промет. Наиме, фирме које конкуришу морају имати промет од најмање 40 милиона евра у последњих пет година, што је за домаће компаније немогуће.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Лончар: Вакцинација на пет, шест месеци биће нова нормалност и реалност

– Фаворит је једна фирма и све се ради како би они добили посао, што је бесмислица, јер је немогуће да страни увозник понуди боље услове од домаћег произвођача. На услове смо се жалили још пре два месеца и нисмо добили одговор комисије. Технички сви задовољавамо услове, али проблем је промет. Страни увозници испуњавају услове промета, али не и ми. Имамо капацитет за овај посао, ми смо из Србије, све радимо овде, не морамо да довозимо апарате и делове, да то дупло наплаћујемо, као што морају страни увозници. Логично је зато да домаћа фирма има најбољу и најјефтинију понуду. Приватници у Србији купују од нас, али и држава. Не кажем да треба нама да наместе тендер, већ само тражимо да нам омогуће да бар учествујемо – наглашава Петровић.



Пре расписивања тендера, из Министарсва здравља најавили су да је потребно 160 рендген-апарата, да би сада ова бројка пала на 140.

– Смањили су број апарата, јер су схватили да многе установе немају капацитете, ни услове да држе ове машине. Потребно је да припреме просторије за рендген, скенер, ултразвук… не могу се они само убацити у било какву собу у установи. То је урађено крајње непрофесионално, расписали су тендер, а нису ни знали колико простора треба да се среди и припреми за апарате. Осим рендгена, из истог буџета су расписани тендери за набавку скенера, ултразвук-апарата, монитора. Ништа од тога још није реализовано – упозорава Петровић.

Немања Ненадић, извршни директор Транспарентности Србија, објашњава да је фирма која је унапред елиминисана са тендера, још прошле године била кадра да испоручи рендген-апарате.

Прочитајте још:  Kорупција у здравству – Студија једног случаја: Операција »Kраба« и сви њени актери



– То звучи као да је постојала намера да се они искључе и да им се не додели посао. Када погледате услове на тендеру, можда би и могли да прођу, али питање је савесности наручиоца, која је спорна. Пре него што се поставе услови, наручилац би требало да испита тржиште и види шта да очекује. Са тог становишта је оправдана сумња да је Министарство здравља желело да ова фирма не буде понуђач. Постоји сумња да је то урађено, али треба они да кажу зашто су то урадили – сматра Ненадић.

На крају остају и питања како ће, када и одакле Министарство здравља вратити позајмљену суму од 100 милиона долара. Одговоре на ова, као ни на многобројна друга питања, нисмо добили до закључења овог текста.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *