Градски урбанисити у Новом Саду дали зелено светло за изградњу пројекта колоквијално названог “Нови Сад на води”

0
Нови Сад

Нови Сад (Фото: Pixabay)

Генерални урбанистички план Новог Сада, чије доношење се очекивало још од краја прошле године, од сутра ће се наћи на јавном увиду. Данас је десетогодишњи план развоја града представљен новинарама, а јавност је по први пут чула званичну потврду онога о чему се месецима спекулисало – градски урбанисити дали су зелено светло за изградњу пројекта колоквијално названог “Нови Сад на води”:

Два друмска моста и пет пешачко-бициклистичиих мостова, централни пречистач отпадних вода, више простора за пешаке и бициклисте, бољи јавни саобраћај. Градски урбанисти за наредних десет година планирају и 160 хектара више зелених површина. Комплетан шумски део биће сачуван и на Каменичкој ади. Урбанизација приобаља, Шордоша и Рибарца, против чега је протестовао део новосадске јавности, такође је део плана развоја града.

„Планирано је оно што је већ планирано – ми заржавамо веслачку стазу, ми задржавамо марину, значи оно што је из претходног плана и наравно да као што видите, само оно што је у важећем ГУБ-у 20/21 и регулационом плану је ово било планирано као задржавање шумског подручја, све ово је била градња, ми укидамо све ове улице што је преко 2,2 хектара, ми и наравно хотелски комплекс, овде га нема, ово кад нас је све шумско подручје које ми штитимо на преко 55 хектара, спортски терени, простор за пецароше, нова плажа која је планирана и раније, али убачене су још неке ствари као што је бициклистички центар, простор за спорт и тако даље, тако да никакве приче о градњи неће бити таквих комплекса“, каже директор ЈП Урбанизам Душан Миладиновић.

Прочитајте још:  У току преговори о испоруци руске вакцине Србији



Комплекс стамбено-пословних зграда и хотел градиће се на простору некадашњег бродоградилишта, на парцели у власништу компаније Галенс. Другим речима – пројекат колоквијално назван “Нови Сад на води” планом градских урбаниста је добио званичну потврду.

“Бродоградилиште из једног дела у ком је планиран хотелско-туристички садржај у претходним планским документима, прераста у комплекс који ће бити доступан јавности, отворен за све и који ће имати садржаје који ће унапредити не само приобаље него и сферу пословања туризма у овом делу и који ће свакако допринети оживаљавању овог простора Дунавца који је сада бара и мртвило”, каже Миладиновић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Из Урбанизма објашњавају да је израда плана трајала дуже, јер су јој претходиле бројне анализе и студије. Једна од важнијих била је она Института Јарослав Черни која предвиђа измештање линије обалоутврде – нови насип ће се подићи на простору око Каменичке аде и бродоградилишта. Из града поручују да ће нацрт плана на јавном увиду бити 40, уместо уобичајених 30 дана.

“Зашто 40 постоји неколико разлога пре свега због важности самог плана како би сви заинтересовани субјекти имали више времена да се упознају са његовим садржајем и изнесу своје виђење развоја града у наредном периоду, затим због празника који су пред нама и нерадних дана и наравно због епидемије ковида-19, али пре свега да би наши суграђани, заинтересована јавност, наши суграђани и струковна удружења имали више времена да се упознају са сви предвиђеним решењима у овом плану”, истиче члан градског већа за урбанизам Милован Амиџић.

У току увида биће организоване и три јавне презентације плана, а према предвиђеној динамици, усвајање се очекује половином марта 2022. године.

Прочитајте још:  Угоститељи нису спремни за мере, штету нико не надокнађује

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *