Министарка признаје: На увоз струје губимо новца колико за нову хидроелектрану

0

(фото: Sputnik / Taras Litvinenko)

Након два дана са проблемима у Термоелектрани Никола Тесла, данас миран дан. Министарка енергетике Зорана Михајловић каже да ће кварови бити решени до вечерас и да ће блок бити враћен на мрежу. Министарка, међутим, признаје да ће Србија, до краја зиме, на увоз изгубити новац који је могао бити искоришћен за градњу једне хидроелектране.

Дана 28. новембра је свечано пуштен у рад ремонтовани и ревитализовани блок Б1, највећи у Србији са 650 мегавата инсталисане снаге. Испоставило се, блок неће издржати ни месец дана до прошлог викенда, када је испао из система.

„Ово што се десило, колико разумем, биће отклоњено до краја дана и тај блок ће бити враћен на мрежу“, каже министарка енергетике Зорана Михајловић.



У исто време у суседном, блоку б2 другом по снази у систему ЕПС-а, избио је пожар. Овако сада изгледа један од млинова који је ремонтован 2018. и 2019.

Izvor : Screenshot
Izvor : Screenshot

“Једно је сада да се види шта су разлози, а друго је да се види како су урађени планови, како су урађена одржавања, како су урађени ти ремонти, ко је то радио? Да ли су надзори били добри”, каже министарка Михајловић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У међувремену, Србија наставља да увози струју. Министарка Михајловић каже да ће Србију увоз струје до краја зимске сезоне коштати колико и изградња једне нове реверзибилне хидроелектране, што је неколико стотина милиона евра. Колико Србију тачно кошта увоз струје, премијерка Ана Брнабић не зна.



“Рачунамо колико нас кошта све ово. Али да је завршено, није. Па ћемо на крају зиме гледати како смо прошли у свему овоме. Али, за сада, могу да кажем да то кошта много мање него 2012. када смо имали рестрикције струје за привреду и када нас је дан коштао стотине милиона евра”, навела је премијерка.

Прочитајте још:  Тврде да их ЕПС пљачка: Скинули им бројило за струју, а рачуни ипак стижу

Непознаница је ко ће водити ЕПС после празника, пошто је председник Вучић рекао в.д. директору Милораду Грчићу да стабилизује ситуацију до Нове године, па да се онда бави нечим другим.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *