Ново копање у Србији: Код Зајечара добили дозволу да траже бакар и злато

0

Foto: Shutterstock/ironwas

На подручју Зајечара су 30. новембра почела геолошка истраживања на подручју “Краљевице” (ТМК), показује обавештење компаније Балкан еxплоратион анд мининг из Београда.

Обавештење о почетку истраживања упућен је 12. новембра ове године Градској управи Зајечар, Геолошкој инспекцији и Сектору за геологију и рударству Министарства рударства и енергетике.

Компанија Балкан еxплоратион анд мининг геолошка истраживања ради због бакра и злата.



“Обавештавамо Вас у складу са Решењем Министарства рударства и енергетике Србије од 27. септембра 2021. године које је примљено 12. новембра ове године за извођење примењених геолошких истраживања бакра, злата рудне пратеће минерализације простора “Краљевица”, који се у катастру Министарства води под бројем 2492, а налази се на територији општине Зајечар да ће радови на геолошком истраживању отпочети 30. новембра ове године”, наводи се у обавештењу ове компаније.

Поједини Зајечарци уплашили су се да се истраживања раде у парк-шуми са археолошким налазиштем Краљевица, простор за рекреацију многих Зајечараца, али су поједини корисници друштвених мрежа навели да се ради о подручју око села Николичево до насеља Бели бред наводећи да то “није ни километар од центра града”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Између села Николичево и Зајечара налази се и утврђење Коилова Чука. Исто тако, за Николичево је познато да има више лековитих извора вода.

Поједини корисници друштвених мрежа осврнули су се на веома скромну интеренет презентацију фирме која ради истраживање иронично наводећи да “сајт компаније баш улива поверење да ће све бити у реду”.



Подсетимо, пре неколико година медији су писали о канадској компанији „Ресервоир минералс“ која је проширила геолошка истраживања на подручје Зајечара и Црног врха у потрази за новим лежиштима црвеног и племенитог метала. Како су тада пренели београдски медији, радило се о истраживањима у околини села Николичево, као и Краљевице.

Прочитајте још:  Вучић: Нећу да одговарам на простаклук и примитивизам Захарове

Још тада су београдски медији писали да постоје озбиљни наговештаји да су налазишта у Николичеву и Краљевици по свом геолошком потенцијалу веома слични лежишту злата Чукару Пеки.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *