Спрема се пљачка плацева тешка милијарду евра

0

Фото: Агросмарт

Чувени министар Тома Мона, чија се породица лепо и поштено обогатила за време жутих лопова, сада заједно с напредним поштењачинама и дружином спрема пљачку имовине Србије и свих грађана тешку најмање милијарду евра.

Није шала ни пропаганда већ паклени план који се јавно заговара. Хоће тајкунима да поклоне плацеве на атрактивним локацијама у Београду, Новом Саду, Суботици, Нишу…, у упропаштеним фирмама како би ови могли тамо да граде, зграде, станове ….

Мајстори купили и упропастили фабрике, а сада хоће земљиште на којима су се фабрике налазиле да добију бесплатно.

Земљиште никада није улазило ни у процену вредности фабрике нити је било када било коме продат и један једини метар квадратни. Ко је купио фабрику није купио и парцелу на којој се она налазила.



Због тога су наводно фабрике и продаване по три евра јер су као имале дугове и обавезе, требало је приде и улагати, а ни змљиште није било на пордају.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сад су фабрике растурене, а земљиште остало па стручњаци траже да држава поклони тајкунима и напредним бизнисменима пет милијарди евра вредну имовину.

То се не сме десити, јер је то права правцата и огромна пљачка.

Да видимо шта каже Тома Мона о поклањању и генијалном плану.



Закон о конверзији земљишта је популистички закон који није донео никакве приходе држави, а донео је проблеме грађанима и привреди, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић .

„Закон о конверзији земљишта од пре петнаестак година је врло лош и прави популистички закон који није донео никакве користи држави, локалним самоуправама и грађанима, а донео је губитак огромног броја послова и осудио инвеститоре на стагнацију“, рекао је Момировић.

Прочитајте још:  Укронацисти опљачкали становништво пре повлачења

Навео је да је опредељење Владе Србије да пружи подршку компанијама како би инвестирале и запослиле људе.

„Свесни смо проблема и адекватно га третирамо. Закон је донет са снажном популистичком вољом најниже врсте. Морамо да много одговорније приступамо законским решењима која директно погађају грађане и компаније, а делују као борба за правду“, нагласио је Момировић.



Паралелно с овим срским добротвором и усрећитељем део дружине Ане Брнабић из НАЛЕД-а годинама заговара пљачку државне имовине, то јест грађевинског земљишта а како изнуривање, лобирање и сејање демагогије траје више од пола деценије, све је изнесније да ће им пљачкашки план на крају и успети.

Конверзија права коришћења грађевинског земљишта у право својине уз накнаду, после 12 година примене показала се као правнополитички промашај, оцена је нове анализе НАЛЕД-а о законодавству и пракси у области конверзије.

Држава је успела да наплати мање од 10 милиона евра док су изгубљене вишеструко веће инвестиције због немогућности градње на земљишту које се налази у режиму права коришћења, објавио је НАЛЕД у свом билтену.

Како је наведено, даље унапређење процедуре готово је немогуће, те је најефикасније решење укидање накнаде за предузећа која су земљиште стекла у поступцима приватизације, стечаја и извршења.



То је кључна препорука анализе, која указује и да Србија у овом сегменту заостаје за бившим републикама СФРЈ попут Хрватске, БиХ и Црне Горе, где је сличан проблем (друштвена, потом државна својина над грађевинским земљиштем) решен пре више од деценије и то бесплатно.

„Да конверзија уз накнаду није успела потврђују и подаци Министарства грађевинарства и анализа НАЛЕД-а. Локалне самоуправе у просеку су спровеле мање од 15 поступака, а привредници који су учествовали у истраживању за потребе израде анализе кажу да и не планирају да покрећу поступак за конверзију, јер очекују да ће плаћати превисоку накнаду, од 500.000 евра по хектару, и сматрају да су већ платили фер цену земљишта“, тврде у НАЛЕД-у . Такође, предлажу да држава током најављеног поједностављења легализације, у „реформски пакет“ укључи и конверзију јер на „откључавање“ и нова улагања и радна места чека више од 5.000 хектара грађевинског земљишта.

Прочитајте још:  „Ђавољи плодови русофобије“: Захарова о опљачканој руској цркви у Оксфорду

Актуелни Устав из 2006. омогућио је поновну приватизацију грађевинског земљишта.

После три године Законом о планирању и изградњи уведена је конверзија, која је за грађане и део привреде била бесплатна, али је држава у жељи да постигне правичност, прописала накнаду онима који су куповали предузећа у поступцима приватизације, стечаја и извршења, како би накнада надоместила разлику између плаћене и пуне тржишне цене добијеног земљишта.

Како је број захтева био мали, већ 2011. држава је делимично признала да је увођење накнаде за конверзију била грешка и последњим изменама закона који регулише конверзију покушала да прошири круг лица која имају право на изузеће од плаћања накнаде, као и да поново омогући право градње на земљишту кроз институт закупа.



„Уведена је готово апсурдна одредба којом је корисницима земљишта омогућено да дугорочно закупе од државе “сопствено“ земљиште како би могли на њему да граде и то само у ситуацијама када је плац празан (број спроведених закупа је апсолутно занемарљив).

Међутим, ни то није дало резултат, највише због одлуке Уставног суда из 2013. који је проценио да земљиште које је купљено не може бити конвертовано уз накнаду уколико је она нижа од тржишне цене земљишта, јер би у супротном био нарушен јавни интерес (држава би остала без прихода)“, навео је НАЛЕД.

Лепо. Само је Уставни суд још остао да брани правду. Само да не прођемо као с кредитима за грађане и наплатама банака што је ојадило 100.000 породица. Шта је 100.000 породица наспрам 700.000 чланова СНС и 1,5 милиона гласача. Сила не мари за правду. Вучић пошаље своје судије и ето ти новог тумачења на штету грађана и оде имовина.

Прочитајте још:  Православна црква код Стоца оскрнављена приликом снимањем филма "Краљ Твртко"

Да се вратимо Томи.

Лепа тирада о неуспелој конверзији.



Само заборављају да додају да конверзија не успева јер се годинама води кампања да не успе и тражи од државе да државне парцеле поклони тајкунима и осталим муљаторима који су до тих плацева дошли приватизацијом и упропаштавањем предузећа.

Што би неко плаћао конверзију кад се екипа на власти залаже да се конверзија не плаћа?

Само би будала то урадила.

Како ствари стоје и зашто је уопште уведене конверзија и шта је то?

Да оголимо ствар.



Покварењаци који с разлогом бацају дрвље и камење на пљачкашку приватизацију сада хоће да ураде још већу пљачку и тајкунима и напредним муљаторима поклоне државну земљу то јест државне плацеве на најатрактивнијим локацијама којих има како сами трвде око 5.000 хектара, а на неким парцелама надоканада коју треба да плате је и 500.000 евра по хектару.

Да занемаримо да хектар грађевинског земљишта у растуреним фабрикама у ближем центру Београда или Новог Сада вреди и неколико милиона евра, а не 500.000 евра, опет је у питању пљачка од најмање милијарду евра, јер 5.000 хектара по 500.000 евра је 2,5 милијарди евра.

Пошто нису све парцеле на атрактивним локацијама, реална је процена да би конверзија морала вредети најмање милијарду евра, а то је десет клиничких центара, стотине школа и стотине километара путева…

Милован Лукић / Агросмарт

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *