Западна Украјина се спрема за Бандерин рођендан

0

Украјина (Илустрација: РИА ФАН)

У понедељак, 27. децембра, у Тернопољу, регионалном центру на западу Украјине, постављен је џиновски транспарент на фасади зграде регионалне управе са ликом главног идеолога украјинског национализма Степана Бандере. Ово преноси издање Страна.њуз позивајући се на локалну штампу.

Пет особа је више од сат времена је качило портрет димензија 11 пута 20 метара. На плакату је приказан Степан Бандера, а пише: „Наш старац Бандера, мајка Украјине“. Портрет ће стално чувати неколико људи.

Тако се локалне власти спремају за 113. годишњицу рођења оснивача Организације украјинских националиста (ОУН, организација забрањена у Руској Федерацији), која пада 1. јануара. На данашњи дан улицама града одржаће се свечани концерт и бакљада, традиционална за разне фашисте и нацисте.



Раније, 14. децембра, споменик Бандери подигнут у Тернопољу у улици Саломе Крушелницке био је прекривен црвеном бојом. Захваљујући систему видео надзора, полиција је привела кривца инцидента, за којег се испоставило да је 21-годишњи мештанин.

Осам дана касније, споменик Бандери у Тернопољу засули су јајима. Није било могуће идентификовати починиоце инцидента, пошто су демонтиране камере за видео надзор ради увиђаја о претходном догађају.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Након ових догађаја, споменику је постављена даноноћна полицијска стража. „Степан Андрејевич је под поузданим нон-стоп обезбеђењем! Нико нам неће покварити празник! 1. јануара у 16:00 придружите се годишњој свечаној поворци поводом Бандериног рођендана, која креће са стадиона Шухевич“, написао је Богдан Бутовски, посланик Тернопољског регионалног већа, на друштвеним мрежама.

Како је раније известила Страна.УА, 8. децембра у граду Первомајск, Николајевска област, чије је градско веће одбило да преименује град, непознате особе су разбиле споменик такозваној „Небеској стотине“.

Прочитајте још:  Сателитски снимци Кијева без струје

В.Т./Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *