Порфирије опет ни реч о Рио Тинту: Био сам тужан због блокада!? Говорио о вакцини

0
патријарх

Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ)

У новогодишњем интервјуу за РТС, патријарх СПЦ Порфирије је поново покушао да борбу народа за голу егзистенцију, голе животе, здраву земљу, воду и ваздух, представи као искључиво политичко питање у које, ето, СПЦ не треба да се меша.

Ни реч поново није рекао о Рио Тинту, иако на Хомољу сада прети још гори уништитељ Србије и српског народа – Данди.

Каже, „цркву нико не држи у џепу, па да је извлачи као џокера“. Осим Александра Вучића, по свему судећи.



Иако је до сада ћутао о вакцинацији, патријарх је овог пута макар изјавио да свако треба да одлучи да ли ће да се вакцинише или не. Изјавио је и да је долазак Папе у Србију – отворено питање.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Патријарх српски је, у интервјуу за РТС, рекао да је био тужан оне вечери кад су на улицама Србије избиле блокаде и када је дошло до инцидената и насиља.

„Нисам био ни повређен нити љут реакцијом, али морам да кажем да је иста врста реакције дошла и с леве и с десне стране, и из оних кругова који себе сматрају да су опозиција али и из неких крајњих, искључивих кругова који сматрају да подржавају власт, али то је ипак један мањи круг људи јер сам исте вечери добио много више порука подршке и захвалности“, нагласио је патријарх српски Порфирије.

Ту постоји, напоменуо је, и један принципијелни проблем – што многи људи не разумеју да црква покрива целину, обраћа се целини свога народа, чак не ни само целини свога народа него свим људима уопште.

Прочитајте још:  Најомраженија личност Гинтер Фелингер у Србији је био гост Чедомира Стојковића, који дели исте ставове као и Гунтер!

„Обухвата и природу и читаву творевину и да је најозбиљнија издаја духа цркве упоређивање са било којом страном и странком. Реч црква значи сабор, која обухвата све, а парс, партија је део. Проблем је у томе што многи људи не слушају целовиту реч Христову, реч јеванђеља и понекад би хтели да цркву употребе у контексту својих појединачних циљева, макар они били и легитимни“, истакао је поглавар Српске православне цркве.

Цркву, истиче, нико не може да држи у џепу, као ни Бога, и да је извлачи из џепа као џокера кад му је црква потребна.

„Дакле, ја знам много људи на разним странама и онај који није успео да чује реч мира, који не разуме да смо једни другима потребни, који трага за тачком ко је крив, тај ће заувек остати без поруке јеванђеља која је ту да га ослободи, која је ту да дâ радост. Од тог пута не можемо одустати, без обзира на то ко како сагледава цркву“, нагласио је патријарх српски.

О вакцини против ковида: Свако по савести треба да одлучи

Када је реч о пандемији и вакцинацији, патријарх поручује да заиста треба да поштујемо све мере и савете које нам упућује медицинска струка.

„У исто време, наравно уз дубоку захвалност свим људима који раде на пољу медицине за њихову жртву и напоре који су уложили, а многи су изгубили животе, не смемо заборавити најузвишенији дар, а то је дар слободе. Трудим се да чувам слободе људи, треба слушати лекаре, разговарати са личним лекаром, имајући у виду све оно што се дешава, толике жртве, толико мртвих, толико оних који су преживели, али уз велика страдања, сва то имајући у виду, свако по савести треба да одлучи“, наглашава поглавар СПЦ.

Прочитајте још:  Велика светиња смештена у географском центру Србије: Манастир Драча одише лепотом, у његовој порти сахрањен велики српски командант

Србин.инфо

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *