Здравково ковид лудило: Црногорска влада пооштрила мере, од 2. јануара ригорознији услови за улазак у земљу

0

Црна Гора (Принтскрин Јутјуб)

Црногорска Влада пооштрила је данас мере на сузбијењу ширења пандемије коронавириса након што је јуче забележен рекордан број заражених за 24 сата, а од 2. јануара улазак у Црну Гору без обзира да ли је неко вакцинисан и да ли је преболео корону мора имати негативни ПЦР тест који није старији од 72 сата или брзи антигенски који није старији од 48 сати.

Мере ће важити до 12. јанауара.

Црногорски држављани и странци могу да уђу преко свих граничних прелаза уз поседовање једног од два доказа из ковид потврде: да је особа потпуно вакцинисана прописаним бројем доза вакцина против корона вируса, и да од друге дозе вакцине није прошло више од шест месеци, или уз доказ да је особа преболела ковид-19.



У оба случаја, лице мора да поседује или негативан ПЦР тест који није старији од 72 сата или брзи антигенски који није старији од 48 сати. То значи да више није могућ улазак у Црну Гору само са негативним тестом.

Држављани Црне Горе и странци са привременим боравком могу да уђу у земљу без ових доказа, али уз одређивање самоизолације у трајању од 10 дана коју је могуће прекинути најраније након три дана после негативног ПЦР теста.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Од сутра се уводе о остале мере које ће важити до 12. јануара.

Новим мерама се радно време ресторана, кафића, осталих угоститељских објеката и хотела 31. децембра на 1. јануар ограничава до 1 сат после поноћи уз поседовање ковид потврде.

Тог дана извођење музике уживо или уз емитовање са акустичних уређаја дозвољено је само у термину од 20 сати до један сат после поноћи.

Прочитајте још:  „Упозоравамо, презиремо, славите анектирање наше земље…“: Шеховићев СД на апаратима због прославе уједињења Србије и ЦГ!

Током свих осталих дана до 12. јануара, радно време свих угоститељских објеката, уз поседовање ковид потврде је ограничено до 22 сата, уз напомену да је током комплетног радног времена, у потпуности забрањено извођење и емитовање музике и уживо и са звучника.

Забрањује се одржавање свадби, рођендана, журки, музичких фестивала и других приватних прослава.

Забрањују се окупљања становништва у затвореним јавним местима (јавне приредбе, политички скупови, стручни, научни и други скупови) осим за потребе обављања радних и службених активности, уз поштовање основних мера, уз ковид потврду.

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић казала је да је предлог струке био рестриктивнији од мера које су усвојене.

„Предлог је био да ресторани, кафетерије и кафићи уопште не раде до 12. јануара, да у хотелима не буде никакве прославе чак ни 31. децембра на 1. јануар. Међутим, дугим састанком Влада је донела ову одлуку“, истакла је она.

Контроле ће бити ригорозне у наредним данима, јер ниједна мера не може бити ефикасна без добре контроле, поручила је Боровинић Бојовић.

Позвала је грађане да поштују мере, вакцинишу се и проведу празнике у кругу породице.

Министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић казао је да је донета тешка одлука, која може имати велики утицај на привреднике који су инвестирали новац у припрему за Нову годину.

„То је сигурно велики притисак на њих, али је велики притисак и на здравство. Министарка је, у жељи да заштити оне који су на првој линији одбране, предложила мјере које су много рестриктивније од усвојених“, истакао је.

Сматра да је нађен најбољи компромис и да су усвојене мере оне које ће дати разултат. „Дозволили смо да људи прославе и угоститељи ипак имају испуњење инвестиција, али морали смо да бринемо о здрављу грађана које је увек на првом месту“, поручио је он.

Прочитајте још:  Најављен наставак терора над грађанима у Београду

Бета

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *