Aрхимандрит Атанасије Митилинеос о бегству из света

0

(фото:Борба за веру)

Архимандрит Атанасије (Митилинеос) је говорио да имају два начина изласка из греховнога света:

1. Начином живота (живети међу људима не онако како учи свет већ како учи Христос);

2. Физичким удаљавањем, изласком из средине апостасионог (богоодступничког, отпалог) света, из духовног Вавилона. Али, ово друго треба делати не по својој вољи и своме разуму, не онда када се теби учини погодним, већ када Господ заповеди. Без воље Божије превремени излаз из «Вавилона – блуднице» (тј. из друштва људи који не признају над собом власт Свете Тројице, који не творе вољу Божију и при томе помамљено и слепо извршавају вољу сатане) донеће душевну штету. Излаз, бег из апостасионог одступничког друштва људи биће откривен Богом свим истинитим хришћанима у одређеном периоду људске историје. Унапред нико не зна када ће то бити. Али за истинито верујућих у Христа тај тренутак ће бити очигледан, «очима душе видљив», схватљив. И тада ће се испунити речи Писма: «И жени бише дата два крила (Жена – то је Црква) орла великога да одлети у пустињу на мјесто своје, гдје ће се хранити вријеме и времена и пола времена (три и по године), далеко од змије. (Апок. 12, 14).

Истинити хришћанин – то је онај који је у свему веран Христу Богу, који живи у духовној трезвености и подвизава се у очишћењу ума од сваке врсте заблуда, и срца од страсти и који твори вољу Божију на земљи. Основа духовне трезвености (и будности) је трезвеност телесна, односно одбијање пијанства, од стања алкохолисаности. Православни војник Христов, руски (и сваки други) човек, истинити хришћанин, глава породице или монах, не може бити опуштен и кукавица, малодушни слабић и љубитељ алкохола.

Прочитајте још:  На Играма БРИКС-а такмичиће се око пет хиљада спортиста из више од 60 земаља

«Станем добре, станем со страхом Божијим…» (почетак централног дела Литургије, вазношења… «Стојмо добро, станимо са страхом, пазимо да свети принос у миру узнесемо» – и од овог тренутка се мора стајати са посебном пажњом…) и љубављу к Њему, на стражи нашег срца, своје породице, своје земаљске Отаџбине, и устремимо пажњу душе и чувства (осећања) срца ка Отачаству Небеском, Вечном, које је Бог припремио онима који љубе Њега и корак по корак испуњавају, на сваком месту, свету вољу Његову!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Борба за веру

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *