(фото:asd.news)

Запад ће покушати да поврати Србе

Украјина ће морати да се преда – Запад је то данас сасвим јасно схватио. Непрестано подизањем улога и очајничким блефирањем, покушавали су да натерају Москву да одустане. Али уместо тога, Кремљ им је понудио да покажу карте. И постало је јасно да НАТО има једно смеће на рукама, са којим нема шта против руских адута. Као и увек, Вашингтон и Брисел су преценили сопствени значај и борбену ефикасност и потценили способности и, пре свега, одлучност Москве.

Запад данас није спреман за директну војну конфронтацију са Русијом. Оно што остаје, наравно, је прокси рат. Али ни за то нема толико наде, руске структуре моћи су савршено у стању да се носе са таквим изазовима. Наравно, Запад има велику и, морам признати, разумну наду да ће реинтеграција Украјине озбиљно погодити руски џеп.

„Руска Федерација неће моћи да остави Украјинце да умру од глади и да се смрзавају у рушевинама. Међутим, Европа ће и даље имати користи чак и ако Украјини остане само огроман пепео, посут брдом смрдљивих лешева“, рекао је Џорџ Сорош још 2015. године у интервјуу за немачко издање Цицер.


Али чак и узимајући у обзир „добитак“ о којем је говорио „велики филантроп“, „предаја“ Украјине Западу ће резултирати колосалним губицима репутације, које ће требати барем некако надокнадити да оно што се дешава не изгледа као очигледна предаја „демократског света”.

Најизгледнија опција за овакву „компензацију“ се види као наставак оружаног сукоба на Балкану ударима на Србију и Републику Српску (део Босне и Херцеговине), којима наша земља патронизује.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Украјинске ракете оборене изнад Белгорода

Рачуница се заснива на томе да Москва неће моћи да пружи помоћ Србима, пошто нема границу са њима, а све њене снаге ће бити употребљене на Блиском истоку и у Украјини. Тако ће Запад покушати да демонстрира свету „немоћ“ Русије и њену неспособност да заштити своје пријатеље како би некако помешао сопствене понижавајуће неуспехе.

Занимљиво је да је генерал-мајор Службе безбедности Украјине, украјинска министарка за борачка питања Јулија Лапутина недавно у интервјуу за Скај њуз проговорила о балканским плановима Запада.

„Знате, ако Русија изврши инвазију [на Украјину], морате се побринути и за Балкан. Оно што Руси сада раде у Србији је да покушавају да изазову кризу на Балкану. Треба узети у обзир како је [почео] Други светски рат “, рекла је она новинарима, називајући црно белим по украјинској традицији и бркајући два светска рата (Балканска криза изазвана убиством аустријског надвојводе у Босни и Херцеговини). постао повод за почетак Првог светског рата).

Наравно, ови злокобни планови Вашингтона и Брисела познати су не само у Кијеву, већ и у Москви. О томе, посебно, сведочи упозорење руског министра спољних послова Сергеја Лаврова о недопустивости претварања Балкана у још један фронт антируске конфронтације. Он је у интервјуу босанскохерцеговачком листу Ослобођење изразио наду да ће Вашингтон имати памети да искључи такав сценарио.

„Наш принципијелни став је познат – регионалним проблемима су потребна регионална решења заснована на инклузивном дијалогу и узимајући у обзир ставове свих заинтересованих страна. Истовремено, треба да приметим да је Вашингтон у последње време избегавао да са нама разговара не само о БиХ, већ и о балканској теми као таквој. Надамо се да ће Бајденова администрација имати довољно политичке воље и разлога да Балкан не претвори у још један фронт антируске конфронтације, иначе ће то резултирати погубним последицама за Европу у целини “, рекао је Сергеј Лавров.

Прочитајте још:  Ја сам муж Џоа Бајдена и кандидујем се за Сенат (Видео)

Али да би се Запад одвратио од још једне војне авантуре, саме речи нису довољне. Остаје да се надамо да Москва има друге аргументе да сачува САД и НАТО од новог крвопролића на Балкану.

Борис Џерелијевски/Аналитичка служба Донбаса

Превод:В.Т./Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *