ДОДИК лобира: Хрватима дати трећи ентитет у Бих – Босанску Посавину?!

0
додик, уранијум

Милорад Додик (Фото: Председништво БиХ)

Како је ХРТ одушевљено пренео, председниик Републике Српске Милорад Додик је почео снажно да лобира да се Хрватима да трећи ентитет у Бих.

Додик је у интервјуу ХРТ рекао да „Хрватима треба дати трећи ентитет и да без тога нема БиХ“.

Потпредседник СДП БиХ и делегат Дома народа БиХ Денис Бећировић огласио се путем друштвених мрежа и коментарисао „предлог“ Милорада Додика.



С обзиром на то да Додик тражи извандејтонска решења, пише Бећировић, предлажем да се његова идеја реализује на следећи начин:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

1. Да трећи бх. ентитет обухвати простор Босанске Посавине који не припада бх. ентитету Федерација БиХ и Брчко Дистрикту БиХ;

2. Да трећи бх. ентитет добије назив Босанска Посавина;

3. Да административни центар трећег бх. ентитета Босанска Посавина буде град Дервента“

4. Да се на државном нивоу донесу ревитализацијске мере за опоравак Босанске Посавине као специфичне етничко-просторно-политичке целине унутар државе Босне и Херцеговине која би требало да омогући слободан и убрзани развој босанскопосавских Хрвата, Бошњака, Срба и осталих;

5. Да се одмах након успостављања бх. ентитета Босанска Посавина донесу мере за заустављање депопулације и исељавања грађана из овог дела Босне и Херцеговине;

6. Да се формирањем бх. ентитета Босанска Посавина омогући избеглим босанскопосавским Хрватима, Бошњацима, Србима и осталим равноправан, праведан и примерен административно-територијални оквир. Такав бх. ентитет омогућио би да се очувају међусобне везе и развија босанскопосавски сегмент унутар државног идентитета Босне и Херцеговине.

На крају, наводи Бећировић, Додик би морао да знати да његова реторика и политика могу довести и до низа решења о којима у овом моменту не размишља.

Прочитајте још:  „Антифашистичка“ идила – Зувдија посетио Мила!

Б 92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *