ДРИ открила бројне неправилности у Општини Сврљиг – без набавки плаћали кафане и репрезентацију

0

На плаћање угоститељских услуга, репрезентацију, одржавање софтвера и канцеларијског материјала, општинско веће и управа Сврљига потрошли су у 2019. и 2020. години око 6 милиона динара без спроведених јавних набавки, утврдила је Државна ревизорска институција. Ревизори су утврдили да је било и других неправилности – неким запосленима је исплаћен додатак за прековремени рад без доказа да су га имали, а један је добио јубиларну награду иако није испунио услове за то.

Како стоји у извештају државног ревизора, Општинско веће је 2019. године на угоститељске услуге потрошило 635.000 динара без спроведеног поступка јавне набавке, док је са раздела председника Општине исте године на репрезентацију утрошено 959.000 динара, такође без претходно обављеног тендера.

Током 2019. године 2,85 милиона динара је Општинска управа, опет без спроведене јавне набавке, потрошила за одржавање софтвера, набавку канцеларијског материја и за припремење пројектне документације.



Наредне године је, утврдио је ДРИ, на одржавање софтвера потрошено 1,61 милион динара, такође без тендера.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Код ревидираних јавних набавки спроведених у 2019. и 2020. години утврђено је да Општинска управа није обезбедила поштовање уговорених одредби код 14 јавних набавки и то – није достављен записник о примопредаји; извођач радова није поднео захтев за продужење рока у прописаном року; нису достављене полисе осигурања радова; добављачи нису доставили средства обезбеђења, односно иста нису достављена у уговореним роковима – стоји у извештају.

ДРИ је открио и неправилности код 15 јавних набавки, чија је уговорена вредност око 182 милиона динара.

Како стоји у извештају, у једној од набавци су конкурсном документацијом одређени додатни услови који нису сразмерни предмету набавке, чиме је ограничена конкуренција у поступку јавне набавке. Такође је прихваћена банкарска гаранција за озбиљност понуде са краћим роком важења, а нису објављени ни одговарајући огласи и друга документа на порталу јавних набавки.

Прочитајте још:  Три случаја најфлагрантијих нерегуларности на референдуму

ДРИ се бавила и расходима за запослене у Општинској управи Сврљига где је утврдила да је за исплату плата, додатака и накнада запосленима и социјалних доприноса на терет послодавца није извршила у складу са прописима у износу од 2,27 милиона динара.

Општинска управа је у 2020. години обрачунала и исплатила 1,99 милиона динара за плате и социјалне доприносе на терет послодавца запосленима који нису испуњавали услове предвиђене актом о систематизацији радних места. Више је исплаћена плата у укупном бруто износу за 16 хиљада динара једном запосленом, услед неправилно увећаног укупног коефицијента – открила је ДРИ.

Откривено је и да је двоје запослених у Општинској управи, без доказа да су имали прековремени рад, 2020. године примило додатак од 261.000 динара у бруто износу.

Председник Општине, Општинско правобранилаштво и Општинска управа исплатили су солидарну помоћ за побољшање материјалног и социјалног положаја изабраним и постављеним запосленима Општине Сврљиг у укупном износу од 300.000 динара, иако општим актом послодавца нису прописана мерила, а исплата је извршена на основу одлуке начелнице Општинске управе.

Такође, додаје се у извештају, Општинска управа Општине Сврљиг је запосленом исплатила јубиларну награду у бруто износу од 84.000 динара, пре оствареног права на ту награду.

Након утврђених неправилности, ДРИ је дала 9 препорука.

Јужне вести

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *