Виши суд одлучио: Забрањено истраживање бора и литијума у ваљевском крају

0
литијум

литијум(фото:Н1)

Виши суд у Ваљеву потврдио је одлуку ваљевског Основног суда којом је одређена привремена мера којом су забрањена примењена геолошка истраживања компанији Еуро литхиум Балкан д.о.о (Еуро литијум).

Ова привремена мера ће трајати до правоснажности поступка којим су мештани неколико ваљевских села захтевали од Министарства рударства и геологије им призна својство странке са супротним интересом од компаније Еуро литијум Балкан и да се одбије захтев Еуро литхиум Балкан доо за продужење одобрења за примењена геолошка истраживања бора и литијума на истражном подручју Ваљевско- Мионицки басену.

Подсећамо да су мештани села Лукавац, Дивци, Попучке, Дупљај, Шушеока у долини Колубаре протестовали 7. новембра у Лукавцу. Тада су они затражили обуставу истраживања литијума и бора, хитну реакцију надлежне инспекције и одузимање дозволе компанији Еуро Литхиум Балкан за даља истраживања због кршења закона Србије.

Разлог окупљања су били резултати анализе земље који је урадио Хемијски факултет којима је потврђена контаминација земљишта из две истражне бушотине.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мештани села у долини Колубаре ће наставити да се боре за своја права и за забрану даљих истраживања.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *