Француска је у страху од џихада затворила 25 џамија

0

Француска (Фото: Танјуг/АП)

Рад исламске богомоље у Бовеу, у којој је имам ширио мржњу против хришћана, Јевреја и хомосексуалаца, биће суспендован на шест месеци. – Контролисан рад 99 богомоља.

Велика џамија у француском градићу Бовеу, сто километара северно од Париза, у вези с којом је последњих недеља вођена истрага због тога што је из ње подстицана мржња и заговаран џихад, биће затворена у наредних шест месеци.

„Терористичка претња и даље је на веома високом нивоу, а циљ затварање џамије је да се предупреде такви акти”, наводи се у одлуци префектуре департмана Оаз региона Пикардија о затварању богомоље у Бовеу.



Од ступања на снагу контроверзног закона против радикалног ислама прошлог лета, ово је 25. џамија која је затворена у покушају француских власти да се заустави ширење радикалне верске идеологије, којa не само да подривa секуларне вредности на којима почива Пета република, већ је била и окидач за више терористичких напада који су од 2015. године однели животе више од 265 људи. Брутално убиство наставника Самуела Патија у октобру прошле године, којем је млади Чечен одсекао главу зато што је на часовима показивао ученицима карикатуре пророка Мухамеда, било је кап која је прелила чашу и убрзала доношење овог прописа. Макрон се тада зарекао да се Француска неће никад одрећи просветитељских вредности и права на богохуљење, најављујући оштрије казне за ширење идеологије радикалног ислама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен је још половином децембра изјавио да је покренуо процедуру за административно затварање џамије у Бовеу због, како је рекао, „неприхватљивих проповеди против хришћана, Јевреја и хомосексуалаца”.

Прочитајте још:  Последњи дани пре хаоса?

Самим Болаки, адвокат удружења „Нада и братство”, које води ову џамију, рекао је за АФП да ће против ове одлуке уложити жалбу административном суду.

Болаки истиче да власти затварају џамију због проповеди једног од имама, који је већ суспендован: „Наше удружење ’Нада и братство’ увек се борило против тероризма и промовисало заједнички живот”.

Али из полиције оповргавају тврдњу удружења да је реч о верском службенику који проповеда повремено, наводећи да је реч о редовном имаму, који у својим беседама велича џихадисте називајући их херојима. Он не само да је бранио „ригорозну праксу ислама”, већ је говорио о њеној супериорности у односу на законе Француске. У својим проповедима овај имам, за кога се каже да је недавно примио ислам, истицао је да су западна друштва зла и исламофобична, позивајући вернике да се супротставе вредностима које пропагира француски републикански систем.

Дарманен је недавно за информативни ТВ канал ЛЦИ рекао да су власти у протеклих шест месеци од 2.620 исламских богомоља, колико их има у Француској, контролисале рад 99 џамија, јер су биле под сумњом да се из њих шире радикалне исламистичке идеје.

„До сада смо затворили 21 џамију, а још шест је у процедури затварања. Такође, 36 богомоља је прихватило захтеве који произлазе из закона Поштовање начела републике – да промене начин свог рада, због чега су скинуте с црне листе”, објаснио је француски министар полиције.

То практично значи да су у појединим џамијама, да би оне наставиле с верском службом, морали да изађу из појединих екстремистичких удружења, уклоне имама моји заговара џихад, али и да прекину с пријемом донација из иностранства.

Прочитајте још:  ПЕТА НОЋ НЕМИРА У ФРАНЦУСКОЈ: Скоро 500 ухапшених; Министар полиције тврди - "мирније него претходних дана"

Откако је, по мишљењу многих, споран закон ступио на снагу, распуштено је и неколико по државу опасних удружења, међу којима су „Афричка лига за одбрану”, која себе назива револуционарним покретом за одбрану права Африканаца и потомака људи из Африке, „Нава центар” за оријенталне науке, оптужен за промоцију џихадизма, али и екстремно десничарска организација „Алваријум”, која је својим деловањем подстицала мржњу.

Миленко Пешић/Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *