Одговор РТ Лондон: „Јадар” није само питање Јадра и Рађевине, већ сада и целе Србије и ширег региона

0

Притиснутa са многих страна, компанија Рио Тинто је недавно запослила неколико нових људи да раде на, између осталог, „менаџменту ризика по репутацију”за које нам је, преко наших веза кроз платформу London Mining Network / Лондонска рударска мрежа, недавно речено да су били на путу за Србију, и да ће изгледа радити и на ‘НАШЕМ случају’ тј.на нашој организацији и нашем раду!

Такође су запослили и особу за ‘ангажовање и односе са цивилним друштвом’ која је претходно радила на, према њеним речима: ”смањењу сиромаштва, питањима избеглица, и у новије време, корпоративном друштвеном и еколошком утицају. Као новајлија у рударству, долази отвореног ума и жељна је да слуша, научи и разуме сектор и проблеме из различитих перспектива”.

(фото:Милан Старчевић/Васељенска ТВ)

Недавно смо од те особе добили позиве за разговор са њом и преко наше платформе London Mining Network / Лондонска рударска мрежа и директно на наш мејл обзиром да већ више од 3 године покушавамо да добијемо конкретне одговоре на наша конкретна питања.



У проужетку је наш одговор који смо написали заједно са Заштитимо Јадар и Рађевину партнерима и који смо послали као део одговора целе London Mining Network / Лондонска рударска мрежа платформе:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Earth Thrive и Заштитимо Јадар и Рађевину, шаљу одговор из Србије, лондонској канцеларији Рио Тинта поводом њиховог позива на састанак

Организације цивилног друштва и становници погођених подручја већ више од две године јасно исказују своје негативно мишљење о пројекту: да га треба прекинути. Власти Србије су највиша инстанца у овом дијалогу и треба да омогуће остваривање Права грађана да кажу „НЕ” пројекту који би имао велики и трајно негативану тицај на њихов живот и Природу. Подсећамо да је право на чисту и здраву животну средину загарантовано Уставом Републике Србије. Овај став смо у више наврата исказивали компанији, тако да сматрамо непотребним да се упуштамо у даље разговоре.

Прочитајте још:  Кандићка уочи Олује: Одговорна је и Србија

Уверени смо да пројекат није прихватљив на основу утицајана Природу у окружењу и ширем региону. На нашу тврдњу да досадашњи процес планирања и издавања дозвола то нијео збиљно и објективно узео у обзир, српске власти ће морати да одговоре због жалбе коју смо упутили Секретаријату Бернске Конвенције. Овде треба напоменути и то да је компанија била у координацијi са надлежнима кроз Радну групу и присуством на другим састанцима, тако да део одговорности сноси и компанија.

Компанија мора да се побрине да санира све утицаје на Природу и животну средину изазване бушотинама и њиховим истражним активностима у Јадру и Рађевини.

Представници компаније су користили јавни медијски простор на, како ми видимо, неправедан начин, јер исти просторни је да тдругима да изнесу свој став, независним научницима и цивилном друштву.

NOĆ PRE ATENTATA: Đinđić zvao Ćosića – evo šta mu je rekao

Компанија цакође није у потпуности, свеобухватно и истинито одговорила на наша питања постављена на њиховој годишњој Скупштини акционара у априлу ове године, и заправо није одговорила на једно од наших питања, оно најважније које се заправо тиче израде Просторног плана на основу недовршених података и заиста је занимљивода су баш то изоставили из својих „одговора”. Компанија такође није одговорила на наша поновљена питања послата преко наше платформе – London Mining Network / Лондонска рударска мрежа пре неколико месеци.

Компанија такође треба да буде свесна да је њихов локални директор Рио Сава експлорејшну Србији пришла породици наших партнера Заштитимо Јадар и Рађевину на улици, и пред њиховим малолетним дететом непримерено рекла: „Нисмо ми ти који шаљу полицију на ваша окупљања“; Ово је апсолутно неприхватљиво!!

Прочитајте још:  Немоћни Курти вади џокер „Вагнер“ пред Западним господарима

Требало би да схватите да су ваши поступци проузроковали велики стрес и друге психо-социјалне утицаје на локално грађанство, јер је пројекат отишао прилично далеко са нпр. откупом земљишта, дозвољеним на основу просторног плана, урађеним на основу неадекватне процене и недовршених пројектних планова и документације.

Компанија такође мора да зна да пројекат „Јадар” није само питање Јадра и Рађевине, већ сада и целе Србије и ширег региона, укључујућ и грађане у Босни и Херцеговини. Грађани широм земље су огорчени, јер је присутно мишљење да сте покушали да убрзате пројекат користећи недостатке нашег правног и политичког система. У вашу компанију (више) нико нема поверења, тако да нећете бити у могућности да добијете друштвену дозволу за рад.

Из свега наведеног јасно је да разговора са компанијом немате да се од њих захтева да чим пре одустану од пројекта “Јадар” и само НАПУСТЕ Србију.

Earth Thrive, Лондон
Заштитимо Јадар & Рађевину, Србија
London Mining Metwork, Лондон

 

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *