ИЛИ АНЕКС ИЛИ ОТКАЗ „Макси“ срамно смањује плате касиркама

0

(фото:Информер)

На крају године, када је у корпоративном свету у развијеним друштвима уобичајено да послодавци својим запосленима исплаћују новогодишње бонусе и 13. плату, касирке из Максија доживеле су непријатно изненађење. Њима је понуђен Анекс уговора о раду којим ће им зарада бити обрачуната са првим степеном образовања, односно само са основном школом. Ове новине које је у своје пословање увела белгијска фирма Делезе, ступају на снагу већ 1. јануара следеће године.

„Рекли су нам да морамо да потпишемо, иначе добијамо моментални отказ“, каже касирка из једног Максија (име и презиме познато редакцији). Она је замолила да не откривао њен идентитет, јер како каже, „у фирми се лети с посла и за много мање преступе“.

Објашњава да су пре неколико дана, шефови почели да позивају касирке у канцеларију и приморавају их да потпишу Анекс уговора, у коме им се не признаје средња школа.



„На кварно су нас уводили две по две у канцеларију и гурнули Анекс да потпишемо. Пожуривали су нас, потпиши…потпиши.. без додатног времена да видимо шта потписујемо. Милион пута су нам до сада давали разна документа, а да нисмо ни знале шта потписујемо. Ово је стварно срамота, срозали су нас да радимо са основном школом“, у бесу прича наша саговорница.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Она напомиње да су Анекс потписале све колегинице, јер је како каже „било морање“. Сада је забринута и због умањених примања.

„Плата нам је и без ове промене била једва преко минималца. Сада са ‘основном школом‘ питање је какву ћу пензију да дочекам. Немам речи за овакав безобразлук. Не смемо ни да се побунимо, јер се свака побуна кажњава отказом“, прича ова касирка.

Прочитајте још:  Вокер брани своје „чедо”

Додаје и да то није једино понижење које доживљавају од послодавца и каже да током осмочасовне смене морају да оставе све личне ствари „под кључ“.

„Забрањено нам је да имамо телофоне код себе. То је страшно, не дај боже да се нешто деси деци или код куће, нама не могу да јаве. На паузи трчимо по телефоне да проверимо да ли је све у реду и тако сваког дана. Када питамо шефове због чега је то тако, само нам одбрусе да је ‘такво наређење и да је то правило фирме“, огорчена је саговорница.

Анекс уговора који је понуђен касиркама у Максију је неморалан и понижавајући, каже за наш портал Југослав Ристић, дугогодишји синдикалац и председник Савеза самосталних синдиката Крагујевца. Он сматра да ће овим смањењем стручне спреме, бити умањени и приходи у републички буџет од пореза и доприноса које уплаћује послодавац.

„Није нормално да посао касира радите са основном школом. Значи, ми смо све деградирали, па тако за трговца више не треба никаква школа. То је скандалозно и ми као друштво то не смемо да дозволимо. Они су могли да смање плате и без тога да касиркама мењају стручну спрему, а овако су демонстирали своју бахатост и показали да могу да раде шта хоће“, каже Ристић.

Он је уверен да иза овог Анекса стоји жеља за додатним профитом компаније.

„Не верујем да Делезе лоше послује у Србији и да је то разлог да касиркама смањују стручну спрему, па самим тим и зараду. Овде је реч о профиту, сигуран сам. Ако могу да узму још више, што да не узму. Стране компаније у Србији само грабе за себе и брига их како радници живе“, истиче Ристић и додаје да је израбљивање радника поготово изражено у сектору трговине. Каже и да су као Савез самосталних синдиката више пута тражили укидање рада недељом за трговине, али да није било слуха највиших државних органа за то. Подсећа и да је осам земаља Европске уније увело нерадни дан недељом, а да насупрот томе запослени у српским продавницама раде и недељом и празницима, као и да имају само два слободна дана месечно.

Прочитајте још:  Осуђен анестезиолог који је објавио снимак са гинеколошког одељења на ТикТоку

„То сви знају и инспекције и власт и преко тога се прелази. Не мислим на велике трговинске ланце, ту се углавном поштује минимум законске регулативе, али уђите у сваку мању продавницу и видећете да радници имају два слободна дана месечно за неке мизерне плате. То је израбљивање и један неиздрживи темпо. За државни врх, радници су најневажнија споредна ствар на свету и нужно зло у Србији. Ми морамо да схватимо да као грађани имамо моћ да то променимо. Ово није непромењиво стање које је богом дано послодавцима, ово је просто један пројекат који је спроведен над радницима где је све девалвирано. Када сви као радници и грађани будемо схватили да имамо моћ да променимо ствари, све ће то да пукне као мехур од сапунице“, закључио је Југослав Ристић.

Поводом Анекса уговора који је понуђен касиркама у Максију, из компаније Делезе за наш портал су одговорили да „наведена измена има за циљ повећање обима запослености и могућност пријаве већег броја кандидата на позицији продавца“, те да је све у складу са новим оперативним моделом компаније и систематизацијом радних места.

Појашњавају да је у Анексу је наведена „минимална захтевана стручна спрема“ за позицију продавца, што је у овом случају завршена основна школа.

„Новом систематизацијом компанија жели да утиче на већи одзив кандидата који желе да раде у трговини, а који ће проћи све потребне обуке почевши од уводног тренинга, преко програма обука за практичан рад на месту продавца, до стручног оспособљавања и преквалификација“, стоји у одговору.

Из компаније Делезе тврде да промена стручне спреме, ‘‘ни на који начин неће утицати на промену зараде, нити на ниво доприноса који се плаћају за пензијско и инвалидско осигурање‘‘, као и да, у складу са каријерним планом у појединачним продавницама, продавци са вишом спремом од минимално захтеване, могу да напредују на одговорније позиције.

Прочитајте још:  Члан СНС и Беливуковог клана и даље прима плату у јавном предузећу

Анекс уговора са новинама понуђен је запосленима на позицији продавац у целом систему Делезе Србија и ступа на снагу 1. јануара 2022. године.

У систему Делезе су продајни објекти Максија, Темпа и Shop & Go продавница.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *