Очитавање ковид сертификата донедавно откривало податке грађана Србије

0

Приликом очитавања дигиталног зеленог сертификата до недавно су се приказивали ЈМБГ и осетиљиви медицински подаци грађана Србије, јавља ББЦ на српском.

Приступ овим подацима су, ни криви ни дужни, имали ковид редари који су скенирали кју-ар код на ковид пропусницама гостију, поступајући према прописима, пише ББЦ.

Од када је пре два месеца постао ковид редар, угоститељ Драган Јоксић није ни помишљао да сваки пут када скенира кју-ар код на ковид пропусници госта у његовом мобилном телефону остају линкови који воде до личних података посетилаца кафића.



Угоститељ каже да до недавно „није био свестан” да на овај начин има приступ осетљивим подацима гостију – јединственом матичном броју грађана (ЈМБГ) и медицинским подацима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Нисам знао, а мислим да је страшно јер нарушава поверење између угоститеља и муштерија”, каже Јоксић за ББЦ на српском.

Ковид редари су имали приступ овим подацима грађана до четвртка 23. децембра, када су новинари ББЦ-ја предочили овај проблем представницима Канцеларије за информационе технологије (ИТ) и електронску управу (еУправа).

После разговора, са линкова су уклоњени осетљиви подаци претходно приказивани приликом очитавања кју-ар кода. Од тада, при очитавању сертификата се може видети само датум рођења, док су имена и презимена делом прекривена звездицама, пише ББЦ.

Из институције Повереника за информације од јавног значаја и заштиту податка о личности кажу да „нису учествовали” у увођењу дигиталних зелених сертификата и ковид пропусница, као и да „нису добили званично обавештење” о овом случају.

„ЈМБГ и подаци о вакцинацији, прележаној болести или тестирању, који спадају у осетљиве медицинске податке морали би да буду заштићени, таман посла да свако може да им приступа преко интернета. Ако је тако, ситуација је преозбиљна”, каже Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Прочитајте још:  Радници Јумка имају радну суботу због сутрашњег доласка и дочека Александра Вучића у Спортском центру у Врању

Из Канцеларије за ИТ најављују и да ће „променити начин очитавања дигиталног зеленог сертификата” и онемогућити очитавање камером мобилног телефона уколико ковид редар нема посебну апликацију коју планирају да направе.

Дигитални зелени сертификат (ЏС) уведен је у мају 2021. године и користи га највећи број грађана – сви који су се вакцинисали, прележали ковид или обавили тестирање, подсећа ББЦ.

Закључно са 27. децембром 2021, у Србији је издато више од 2,5 милиона дигиталних зелених сертификата, речено је из Канцеларије за ИТ за ББЦ на српском.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *