Крај омикрона у Африци: Нови сој отишао брже него што је дошао

0

(фото:Курир)

Изгледа да је нови сој омикрон отишао брже него што је дошао док Европске земље упркос научним радовима које потврђују да је овај сој мање опасан затварају своје грађане.

Јужна Африка је укинула полицијски час, а ублажавање антиковид мера образложено је чињеницом да је њихова земља прошла врхунац четвртог таласа.

Овај талас је иначе био изазван наглим ширењем омикрон соја коронавируса, пише Гардијан.



Влада је укинула полицијски час, који је био на снази од поноћи до 4 сата ујутро, на основу силазне криве нових инфекција, стопа вакцинације становништва и података о слободним капацитетима у болницама широм земље, наводи се у саопштењу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Сви показатељи говоре да је земља вероватно прошла врхунац четвртог таласа”, наводи се у саопштењу упућеном јавности након ванредне седнице ужег кабинета Владе.

“Иако је омикрон варијанта наводно веома заразна, број хоспитализација је мањи него у претходним таласима”, наводи се у саопштењу.

Подаци јужноафричког Министарства здравља указују да је просек нових случајева заразе смањен за 29,7 одсто на недељном нивоу (подаци прикупљени до Божића).

Штавише, број хоспитализација због ковида 19 смањен је у осам од девет провинција у земљи.

Први случај омикрона откривен је у Јужној Африци, за коју су рана истраживања показала да је изузетно заразан, много више од претходних варијанти коронавируса, али и да изазива блаже симптоме него делта варијанта.

У другим деловима света, омикрон је заслужан за рекордан број нових случајева.

Сједињене Америчке Државе су 29. децембра забележиле чак 489.267 новозаражених, Велика Британија 223.621 новозаражених, Француска 208.099 нових случајева, а број од 100.000 новозаражених у једном дану прешла је и Шпанија.

Прочитајте још:  ВОЈНА ИНТЕРВЕНЦИЈА СВЕ ИЗВЕСНИЈА: Афричка унија подржала одлуку ECOWAS-a о Нигеру

Иако се чини да нови сој изазива блаже клиничке слике, постоји бојазан да ће сама количина нових случајева оптеретити здравствене системе широм света.

Нулта тачка

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *