Гидеон Грајф остао без ордена због негирања геноцида у Сребреници

0
грајф

Гидеон Грајф

Заслужни истраживач Холокауста Гидеон Грајф требало је да буде награђен немачким Савезним крстом, али је предлог повучен јер је Грајф предводио комисију о Сребреници, сазнаје Дојче веле.

Након вишенедељног ћутања сада се Кабинет немачког председника обратио писмима онима који су се побунили након што је јесенас објављено да председник Франк-Валтер Штајнмајер намерава да додели државни орден за заслуге израелском историчару Гидеону Грајфу.

Кабинет председника објашњава у писму да му орден – који се званично зове Савезни крст за заслуге – неће бити додељен јер је доскорашњи министар спољних послова Хајко Мас повукао свој предлог. Занимљиво је да писмо председничког Кабинета носи датум од 7. децембра, дакле дан пре него што ће бити именована нова влада и тиме престати мандат министру Масу.



Председнички кабинет је аутентичност тог писма потврдио и за Дојче веле, уз опаску да је то одлука Министарства спољних послова а не председничког кабинета.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Одлука о повлачењу је вероватно донета много раније, када је у јавности избила расправа о додели ордена Гидеону Грајфу, који је предводио комисију Владе Републике Српске. Грајф је тада у интервјуима објаснио да не види ништа спорно у извештају те комисије о догађајима 1995. у Сребреници и у закључку комисије да се у Сребреници није догодио геноцид.

Грајфу је орден за заслуге требало да буде додељен на свечаности средином новембра у немачкој амбасади у Тел Авиву. Грајф је требало да буде одликован за изузетне заслуге у истраживању Холокауста и живота немачких Јевреја који су емигрирали у Израел – међу којима је и Грајфова породица.

Прочитајте још:  Лукашенко и Путин постигли договор

Ипак, то се није десило јер је, како се сада зна, предлог министра Маса повучен.

Предлог за орден послат пре иступа о Сребреници
Извори Дојче велеа у немачком Министарству спољних послова кажу да је предлог о додели ордена повучен “након нове провере чињеничног стања” и “након што је постало познато да је професор Грајф учествовао у комисији о Сребреници која је радила по налогу Владе Републике Српске”.

Иза предлога и повлачења предлога стоји, како је речено, “стара Влада” која од осмог децембра више није на власти.

У Министарству за Дојче веле истичу да закључци Грајфове комисије “противрече пресудама Међународног кривичног суда за бившу Југославију, Међународног суда правде као и конвенцији за спречавање и кажњавање геноцида”.

И у Министарству спољних послова, и у допису председничког кабинета, закључују да одлука о повлачењу предлога за доделу ордена “не умањује заслуге због којих је Грајф првобитно предложен”. Како је речено, Гидеон Грајф је обавештен о тој одлуци.

Дojче веле је још почетком новембра хтео с професором Грајфом да разговара о овој теми, али је историчар то љубазно одбио образлажући то нарушеним здрављем.

Почетком 2018. Гидеон Грајф је као кустос поставио “Изложба о Јасеновцу – право на сећање” у згради Уједињених нација у Њујорку.

У тадашњем разговору за Дојче веле Грајф је изјавио да је у многим елементима “Јасеновац био гори од Аушвица”. Приликом последњих негирања да се у Сребреници догодио геноцид, он је једном рекао да као Јеврејин зна што је геноцид.

РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *