Бајденови лапсуси – од Клутина до омникрона

0

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

Џозеф Бајден (79) почетком прошле године ушао је у Белу кућу као 46. амерички председник, а поред уобичајених дужности на том месту за прву годину његовог мандата везује се и неколико лапсуса и неспретних испада.

Бајден је својевремено и сам себе назвао „гаф машином”, како је пренео Си-Ен-Ен.

„Али, богу хвала, то је ништа у поређењу са једним типом који не може да каже истину”, рекао је Бајден пре три године у предизборној кампањи, када је за ривала имао Доналда Трампа, кога је једном назвао Џорџом.



Бајден је на дужност ступио 20. јануара, а од тада је направио неколико лапсуса.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је погрешно изговорио име руског колеге Владимира Путина, док је говорио о политици Вашингтона према Москви и назвао га „Клутин”.

„Такође сам ставио до знања председнику Клутину да су Сједињене…Путину… да су САД непоколебљиве у подршци нашим савезницима и партнерима у Европи”, исправио се Бајден.

Премијер Аустралије Скот Морисон добио је надимак „момак одоздо”.

Током једне од конференција за новинаре, Бајден се окренуо према присутном британском премијеру Борису Џонсону и захвалио му на сарадњи.

Онда је погледао према екрану, на којем је било лице Морисона, који се укључио путем видео линка.

„Желим да се захвалим и оном момку одоздо. Хвала пуно. Хвала, друже”, казао је Бајден Морисону. За разлику од њих, потпредседница Камала Харис је добила нову „титулу” – постала је „председница”.

Бајден је током говора одржаном поводом поделе око 100 милиона вакцина у САД Камалу Харис назвао председницом, пренео је тада „Њујорк пост”.

Прочитајте још:  Пекинг мења америчка правила

„Сада када смо председница Харис и ја виртуелно обишли вакцинациони центар у Аризони, једна од медицинских сестара која обавља вакцинацију рекла је да је сваки убод вакцином као давање дозе наде”, рекао је Бајден.

Градоначелницу Чикага Лори Лајтфут Бајден је назвао градоначелником.

„Господине градоначелниче, хвала вам на позиву у ваш град”, казао је током говора на тему вакцинације у приватном сектору.

У јулу Бајден је говорио о инфраструктурном пројекту и успут добијао разна питања од новинара на конференцији, а онда је желео да убрза причу и рекао да „мора да стигне што пре у хеликоптер”, када му је пришла Харис.

Председник и потпредседница су разменили, кратак, тих разговор који се завршио тако што је Харис рекла „Флорида, да”, пренео је „Њујорк пост”.

„Ох, да. Извињавам се. Хвала вам госпођо потпредседнице”, изјавио је Бајден и вратио се микрофону. Бајден је потом почео да прича о несрећи која је погодила Флориду, када се срушила зграда од 12 спратова.

И када је реч о новом соју, омикрону, Бајден је направио лапсус и назвао га – омникрон. Како преноси „Ел-Еј тајмс”, Бајден је током говора из Беле куће о спремности Америке да се суочи са новим сојем, неколико пута изговорио „омникрон”, уместо омикрон.

Бајден је имао проблем и са равнотежом, пошто је три пута пао када је улазио у председнички авион, али је ипак све прошло добро.

„Бајден се осећа добро након што се спотакао о степенице док се пео у председницки авион”, рекла је том приликом портпаролка Беле куце Карин Жан-Пјер. Она је сугерисала да су јаки ветрови у војној бази Ендруз, у близини Вашингтона, можда узроковали пад.

Прочитајте још:  Такер Карлсон упозорава: Елите из Давоса „мисле да су Богови“

Амерички медији нагађали су да ли је Бајден заспао током разговора са премијером Израела Нафталијем Бенетом, а онда и на климатском самиту у Глазгову. Добио је и оштре критике америчке јавности, јер је током допремања тела америчких војника из Кабула, који су убијени у терористичком нападу, гледао у сат, јавља Танјуг.

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *