Ауто-индустрија на раскрсници

0

(фото:НСПМ)

Бројке говоре све. После три деценије у којима је производња аутомобилске индустрије премашивала потражњу, током пандемије вируса корона ситуација се преокренула. У претпандемијској 2019. години, на светском тржишту је продато око 80 милиона нових возила. У 2020, продаја је опала за више од 14 одсто, на 68,6 милиона. Према очекиваним резултатима, у 2021. продато је 70,5 милиона, а у 2022. линија иде на горе, прогнозира се да 75,2 милиона аутомобила пређе у руке купаца.

Ни у 2023, у којој се прогнозира продаја 78,8 милиона аутомобила, неће се достићи ниво од пре пандемије, а тек 2025. сматра годином у којој може да се очекује повратак бројкама које је аутомобилска индустрија бележила пре короне.

Произвођачи због застоја у снабдевању полупроводницима али и логистичким и транспортним застојима морају да успоре или чак привремено зауставити производне линије.



У 2019. години, пре корона кризе, у Немачкој је продато 3,6 милиона аутомобила, а већ у 2020. тај број је пао на 2,9 милиона. Према прогнозама стручњака за ауто-индустрију Фердинанда Дуденхефера из немачког Центра за аутомобилска истраживања (CAR) у овој години се може очекивати продаја од 2,69 милиона. Иако Дуденхефер очекује да ће се у првој половини следеће године немачки произвођачи и даље борити с последицама несташице чипова, продаја би, ипак, требало да порасте и то на око 3,01 милион аутомобила.

Глобална продаја електричних аутомобила порасла је током 2020. године 43 одсто, на укупно 3,2 милиона. Удео јесте мали али се он муњевито повећава. До краја деценије, трећина укупне продаје нових аутомобила на свету биће електрична возила, показује истраживање консултантске компаније Дилојт. Тиме би број продатих е-модела до 2030. године достигао 31,1 милион, чак 10 милиона више него што је раније предвиђено.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Ковид терор се наставља:Невакцинисаним забрањено напуштање Појаса Газе

Повратак на ниво од пре панемије, комплетан опоравак ауто-тржишта у Немачкој, Дуденхефер предвиђа тек у другој половини 2023. Тек тада се, каже, може очекивати да ће се снабдевање тржишта стабилизује.

Према тврдњама овог стручњака, крајем 2023. просечна старост возила регистрованих у Немачкој биће изнад десет година, а то би могло да доведе до “подмлађивања” возног парка, до повећане куповине нових аутомобила. Тај процес обнове се односи на електричне аутомобиле, који су све траженији на немачком тржишту.

Али нису сви прошли исто.

Чак 60 одсто аутомобилских дилера у Француској могло би да смањи број радних места, већ од првог тромесечја 2022. године. Процена је резултат “тестова који су управо обављени с компанијама”. Слична ситуација је и на осталим тржиштима у Европи, па је јасно да ланчана реакција узрокована пандемијом и пратећим несташицама неће тако лако и брзо престати.

Због короне влада велика неизвесност у ауто-индустрији, производни процеси се прекидају, фабрике затварају, влада и несташица чипова и полупроводника, поскупео је транспорт делова…

Дошло је и до проблема у ланцима снабдијевања, расту цене сировина. Купци возила више не могу да рачунају на велике попуста а на наручене аутомобиле чекају много дуже него раније.

Упркос кризи, за аутомобилску индустрије није све баш тако црно. Судећи по резултатима истраживања британске консултантске фирме “Ернст и Јанг”, 16 највећих светских произвођача аутомобила је у трећем кварталу 2021. заједно остварило оперативну добит од око 23 милијарде евра. То је раст од 11 одсто и уједно – нови рекорд. Продаја путничких аутомобила је опала за 16 процената а према проценама аналитичара због несташице чипова око једанаест милиона возила уопште није могло да буде произведено. Чак 13 произвођача је продало мањи број возила него у истом периоду пре годину дана, али свих 16 предузећа је заједно остварило промет од 371 милијарде евра, што је у ствари пад од тек 1,6 одсто.

Прочитајте још:  „Њујорк тајмс“: Компанија „Џонсон и Џонсон“ обуставила производњу вакцина против короне

Добит је знатно порасла зато што су чипови који су били на располагању уграђивани у скупе моделе возила, код којих произвођаћи остварују већу маржу. Управо ти модели су примарно нуђени а осим тога, готово да и није било попуста на куповину нових аутомобила, јер је потражња била већа од понуде.

Већина фирми је током године успела да повећа своју берзанску вредност, а пре свих амерички произвођач електричних аутомобила “Тесла”.

Уназад неколико година будућност аутомобила се види у струји као погону, а при том додајмо и све присутнију аутономну вожњу, односно функцију самовожње када аутомобили сам вози без возача. То би било то, али ко гарантује како ће баш ове могућности имати аутомобил будућности. Нико то не зна, али све се креће више или мање, брже или спорије у том смеру.

Битка стручњака је и око врсте батерија. Иако већина мисли да је решење прелазак на електричне аутомобиле, технологија производње ауто-батерија је и даље веома „прљава“, као и производња метала и материјала који се користе у електро-аутомобилима. Зато тимови истраживача даноноћно раде.

Магија Николе Тесле и његово бежично преношење струје све више заокупља научнике. Може ли аутомобил да се напаја на даљину. Тесла је експериментом показао. Што да не, сматрају они који убрзано раде на томе.

Озрен Милановић/Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *