На помолу још један загађивач у природном резервату

На помолу још један загађивач у природном резервату

(фото:Књига ЛХЕ)

ЕПС расписао тендер за израду пројектне документације за РХЕ „Бистрица“. Брана „Клак“ – висока 90 метара и пет километара испод бране у Радоињи.

Електропривреда Србије расписала је тендер за израду идејног пројекта и студије оправданости за градњу реверзибилне хидроелектране „Бистрица“. Тендер истиче 28. јануара, а рок за израду је 18 месеци.

Могућност изградње РХЕ „Бистрица ЕПС је најавио летос, када је речено да ће електрана имати снагу око 680 мегавата.Према тендеру, пројектну документацију треба базирати на идејном пројекту из 1981. године, који је урадио београдски „Енергопројект“.

У време кад у систему има вишка електричне енергије вода ће се из језера ХЕ „Потпећ“, једине централе на Лиму, пумпама пребацивати у акумулацију „Клак“.

Брана „Клак“ – између нововарошких села Сеништа и Рутоши, биће четврта у клисури Увца. Градиће се пет километара од бране Радоиња, а планирана је висина 90 метара изнад корита.

Из акумулације „Клак“ вода ће се тунелом дугим 6,5 километара доводити на турбине у машинској згради на обали Лима, недалеко од депоније „Бањица“. У мрежу далековода одлазиће киловати призведени падом воде од око 38О метара.

Стручњаци ЕПС-а су у више наврата истицали да су реверзибилне (пумпно-акумулационе) ХЕ – златне резерве енергетског система.

Златаринфо.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више са интернета