Да ли ће астероид од 30 тона ударити Земљу?

1

Foto: Profimedia

Астероид Апофис ће пролетети кроз орбиту геостационарних сателита у пролеће 2029. године, али се неће сударити са земљом, рекао је за руску телевизију Звезда Денис Денисенко из Одељења за проучавање галаксија и променљивих звезда Државног астрономског института П. К. Штернберга.

Према речима астронома, небеско тело је откривено 2004. године и већ тада је искључена могућност његовог судара са Земљом, барем у 21. веку.

“Ни 2029. ни 2036. године он се сигурно неће сударити са планетом”, објаснио је стручњак.



Он је такође позвао да се подаци о разорним последицама пада астероида сагледају као пројективни сценарио развоја догађаја.

“Потенцијално је могуће да ће се једног дана, можда, сударити са Земљом, али не у овом животу, како се каже. У 21. веку сигурно неће доћи до пада Апофиса на земљу”, закључио је Денисенко.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Раније је руско Министарство за ванредне ситуације упозорило да ће се астероид Апофис, пречника скоро 400 метара и тежине око 30 тона, у пролеће 2029. године приближити Земљи.

Како је саопштило министарство, у случају судара са планетом, ослобођена енергија износиће 1.717 мегатона, што је 30 пута више него у експлозији “Цар бомбе”, најмоћније совјетске термонуклеарне бомбе на свету, тестиране 1961. године.

Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *