Асоцијација синдиката: Запослени у компанији Делезе деградирани анексима

0

(фото:Нова.рс)

Најновијим изменама Уговора о раду трговачки ланац “Делезе” прешао је све границе, не само добре привредне праксе, него и елементарног поштовања за грађане и земљу у којој послује и остварује енормни профит, саопштила је данас Асоцијација слободних и независних синдиката.

Саопштење Асоцијације синдиката преносимо у целости:

„За продавца је сада потребна основна школа и, у складу са тим, одређене су и нове зараде. Продавци морају да прихвате нове Уговоре о раду или им следи отказ. Ово је још један доказ наказности Закона о раду и непојмљивог безобразлука менаџмента „Делеза“. Овде није само у питању бахато и безобзирно понижавање радника и тотална деградација професије трговца већ и непојмљиво потцењивање и ниподаштавање потрошача.



Овим чином прешла се граница безобзирне трке за енорним профитом који остварују сви трговински ланци на рачун грађана Србије, ово је отимачина и понижење не само за све запослене у “Делхаизе”, већ и за све раднике, синдикате и пре свега за државу Србију. На овај начин извршена је деградација, како саме трговачке професије, тако и запослених за које је познато да у овој делатности остварују велики број прековремених сати, да поред свог редовног посла обављају додатне – често физичке послове, као и да готово увек раде за време државних празника.

Опште је познато да су запослени у трговини, па тако и у овој компанији, понели један од највећих терета посла у време пандемије коронавируса и директно били изложени ризику од заражавања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Уместо да буду награђени за свој рад и залагање, послодавац им је на крају године понудио Анекс уговора о раду са нижим степеном образовања и на тај начин им је умањио перспективе како за даље напредовање тако и за будуће повећање зарада. Образложење послодавца да је то урађено искључиво да би се лакше долазило до нове радне снаге и да ове измене неће битно утицати на висину зарада нису основане из простог разлога што нижа стручна спрема по правилу подразумева и далеко нижу зараду”, наводи се у саопштењу.

Прочитајте још:  Одбачена тужба четворо колега против професора Милоша Ковића

Главни повереник АСНС Делхаизе Сербиа Марко Пауновић наводи да је зелено светло за измене Правилника о систематизацији које су претходиле овим Анексима дао Самостални синдикат у компанији “Делхаизе”.

Реагујући на саопштење компаније поводом измена Уговора о раду, Пауновић је изјавио:

“Новим уговорима који су ступили на снагу 1. јануара 2022. године, нико од запослених у малопродаји није задовољан. Компанија се огласила једним штурим објашњењем да запослени неће бити оштећени новим уговорима и да се ништа неће променити. Због тога се намеће логично питање ако је све остало исто, зашто су запосленима у малопродаји понуђени Анекси уговора о раду. Прелазак са средње стручне спреме на основно образовање је суштински и највећи проблем због ког су запослени у малопродаји посебно револтирани и због чега су неки од њих моментално раскинули радни однос. Оваквим поступцима је послодавац показао да не цени довољно запослене у малопродаји који представљају стуб ове компаније и да их сматра само бројем. Управо то су и показали нови уговори”, рекао је Пауновић.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *