Министру Момировићу милион од “Поште“ без тендера

0

Томислав Момировић

Породични хотел министра грађевинарства Томислава Момировића, захваљујући ЈП „Пошта Србије“, које води Зоран Ђорђевић, остварио је додатни приход од 1,2 милиона динара.

Наиме, баш у хотелу “Мона” на Златибору „Пошта“ ће спроводити обуку својих запослених. За овај посао није расписан тендер, а не зна се ни о каквој је обуци реч ни у ком периоду ће она бити спроведена.

Пре него што је постао министар грађевинарства и саобраћаја, Томислав Момировић је био познат као син Ђорђа и Наде Момировић, власника компаније “Мона”, која се бави производњом и продајом кожних ташни и јакни, а у свом власништву имају и низ хотела. Управо тим хотелима пре доласка у Владу руководио је актуелни министар грађевинарства.



Недавно је, међутим, баш један од хотела, онај на Златибору, добио посао да за 1,2 милиона динара угости 96 запослених из ЈП „Пошта Србије“ и још четири особе које ће спроводити обуку. О каквој обуци је реч, не може се видети ни из уговора ни из друге документације која прати доделу овог посла.

Сходно уговору, “Мона Хотел Манагемент” има обавезу да за 96 запослених обезбеди два пуна пансиона, а за још четири особе – организаторе обуке три пуна пансиона, са “захтеваним послужењем” и боравишном таксом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Мона” је у обавези да гостима из ПТТ обезбеди 20 једнокреветних соба, од тога два апартмана, као и 40 двокреветних соба. У конкурсној документацији се наводи да све собе морају да буду модерно опремљене.



Наглашено је и да хотел мора да има четири звездице, сале за састанке за најмање 90 учесника, као и једну мању за 50 учесника, те пратеће садржаје – пројектор, платно и озвучење.

Прочитајте још:  Мистериозно нестали пакети из Kине почели масовно да стижу

Иначе, „Пошта“ је као један од захтева навела да хотел мора да буде стациониран на Златибору. Није познато зашто је баш ова локација одабрана, а може се само нагађати да ли је улогу у одабиру тог места имала чињеница да на тој планини породица Томислава Момировића има свој хотел.

За набавку “хотелских услуга” ЈП „Пошта Србије“ није објавило тендер, позивајући се на неколико чланова Закона о јавним набавкама, који не предвиђају ту обавезу, будући да је реч “о друштвеним и другим посебним услугама, чија је процењена вредност нижа од 15 милиона динара”. Тако смо дошли до тога да је “у трци” за хотелске услуге, које тражи ПТТ, учествовала само “Мона”.

ЈП „Пошта Србије“ води такође страначки кадар СНС Зоран Ђорђевић, бивши министар у Влади Србије.



Ненадић: Зашто је обука баш на Златибору?

Немања Ненадић, програмски директор „Транспарентности Србије“, наводи за лист “Нова” да је једна од лоших одредаба у актуелном закону то што су прагови за набавке подигнути неразумно високо. Он каже да нема никаквог оправдања зашто јавно предузеће не би омогућило подношење понуда свих који могу да пруже одређене услуге, па да одабере понуду која је најбоља кроз то надметање.

“Такође, из услова тендера се не види јасно да ли је било нужно да се тај семинар организује баш на Златибору, односно да ли је реч о неком окупљању, којем треба да присуствују запослени из тога дела Србије или ће се ту наћи запослени из свих делова земље. Не види се ни о каквим је обукама реч” наводи Ненадић.

Прочитајте још:  Демограф: Прелиминарни резултати пописа становништва упитни

Судећи по подацима Агенције за привредне регистре, крајњи власници фирме “Мона Хотел Манагемент” су Ђорђе и Нада Момировић.

Пре него што је у октобру 2020. постављен за министра, њихов син Томислав Момировић био је председник баш поменуте “Монине” компаније – “Мона Хотел Манагемент”, а претходно је био генерални директор те компаније.

Управо у њеном саставу, осим хотела на Златибору, послују и хотел “Јавор” у Кушићима, хотел “Арго” у Београду, један резиденцијални објекат – Вила Бела у Будви, као и хотел “Мона плаза “ на Дорћолу.



Министар за гафове

Од доласка у Владу, Томислав Момировић није оставио нарочит утисак. У јавности је сада препознат као “човек гафова”, а један од највећих је направио када је на друштвеним мрежама покушао да честита грађанима Међународни дан борбе против фашизма. Тада је написао да је антисемитизам уграђен у темеље Србије.

Момировић се још једном показао и као слаб познавалац српске историје.

Након седнице Владе Србије одржане на Видовдан у Крушевцу, којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић, министар је хтео да покаже своје знање, а испало је све супротно од тога, па је помешао Српско царство, кнеза Лазара, Крушевац, Скопље и Призрен.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *