Тужба против НАТО-a још није ни уручена

0

(фото:Политика)

Иако Министарство правде још не уручује тужбу коју је пре годину дана против алијансе поднео нишки адвокат Срђан Алексић, он не одустаје – у јануару стижу две нове.

Ни 22 године после НАТО агресије није познато колико је тона осиромашеног уранијума бачено на Србију, а још увек се нагађа и о последицама које је бомбардовање оставило на здравље нашег становништва. Иако је пре годину дана нишки адвокат Срђан Алексић пред Вишим судом у Београду поднео прву појединачну тужбу против НАТО-а због угрожавања здравља и живота, до данас није заказано рочише јер тужба још увек није ни стигла на адресу алијансе.

“Поднели смо тужбу 20. јануара 2021, у мају је преведена на енглески и од тада чекамо да је Министарство правде уручи НАТО-у. Према Закону о парничном поступку, када је у питању страно правно лице, могуће је предати је на инострану адресу или у представништву. А НАТО има представништво у Београду. Ту су и друге могућности – од тога да се тужба пошаље електронски, објави на огласној табли, ангажује страна агенције која би је уручила… Будући да се уручује дипломатским путем, рок је шест месеци, што је у овом случају истекло. Али како је реч о шкакљивој теми, имамо разумевања и сачекаћемо још неко време” – објашњава Алексић за „Политику”.

Шта се дешава с тужбом и на коју ће адресу она бити прослеђена, питања су на која Министарство правде није одговорило нашем листу.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Алексић је тужбу поднео у име пензионисаног пуковника Војске Србије који је у Копненој зони безбедности сектор Б био од децембра 2000. до јула 2001. године, прецизније 201 дан. Изводио је вежбе у веома озраченом подручју, на брду Пљачковица крај Врања, које је гађано муницијом с осиромашеним уранијумом, што је потврђено и званичним подацима Војске Југославије. Карцином меких ткива му је дијагностикован пре неколико година. Име свог клијента адвокат Алексић чува у тајности како би избегао сензационализам, али и интересовање јавности с обзиром на то да је пуковник у тешком здравственом стању.

Прочитајте још:  13 ПОВРЕЂЕНИХ У ЕКСПЛОЗИЈИ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ: Међу повређенима има и деце, сви пребачени у болницу

Помоћ стиже и од чувеног адвоката Анђела Фјоре Тартаље, који је пред тамошњим судовима добио 253 случаја штитећи италијанске војнике

“То што Министарство правде не прослеђује ову тужбу не значи да ћемо да се повучемо. Колико већ у јануару поднећемо две нове тужбе. Реч је такође о припадницима Војске Југославије који су боравили на Косову и који су оболели од карцинома, попут италијанских војника који су тамо учествовали у мировним мисијама. У тим случајевима ће нам помоћи и адвокат Анђело Фјоре Тартаља, који је пред тамошњим судовима добио 253 случаја штитећи италијанске војнике” – открива Алексић.

Како је раније објаснио Тартаља, у овим случајевима најважније је доказати узрочно-последичну везу између болести и боравка на простору који је контаминиран осиромашеним уранијумом. Према његовом мишљењу, у Србији би то било и лакше јер су италијански војници на Косову боравили након бомбардовања, док су у Србији и војници и цивили на тим подручјима и живели и служили у време агресије.

Вишња Аранђеловић/Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *