„Већина Срба је против мера“: Милан из Холандије о протестима и строгим мерама

1

Milan Krstić i Amsterdam protest Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia/Privatna arhiva

Најављено закључавање Холандије средином јануара изазвало је протесте на којима су виђени и бројни окршаји са полицијом. Део грађана, већином невакцинисани, изашао је на улицу и ситуација је брзо ескалирала. За Нова.рс о томе како изгледа живот у таквој атмосфери говори Милан Крстић који живи у Амсрелвену.

Како каже, до пораста броја заражених дошло је када је Влада Холандије увела релативно рестриктивне мере у тренутку када је број заражених и хоспитализованих био у паду због страха од долазећег омикрон соја и удара на здравство.



„Капацитети интензивне неге су мањи него на почетку пандемије због мањка особља које напушта посао услед преоптећености. Покушавају да купе мало времена да доврше кампању за вакцинацију бустер дозама која би требало да буде готова до краја јануара. Наравно да нико није срећан због рестриктивних мера али лично имам поверење у владу, здравство и кризни штаб“, каже Крстић.

Ипак, постоји нешто што му не одговара.

“Једино што мени смета је што земље поново уводе рестрикције за путовања и обавезно тестирање или карантин чак и за вакцинисане”, каже Крстић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



“Срби су против мера”

Он закључује да иако се не може генерализовати, већина српске заједнице у Холандији је противник владе, мера и вакцинације, јер рестриктивне мере погађају велики број фирми, запослене родитеље којима су мала деца кући, и младе који не могу да излазе. Из тих разлога, како Срби, тако и Холанђани излазе на улице.

“Протест у Амстердаму је био забрањен од стране градских власти јер су организатори најавили 25.000 људи, што процењено као велики ризик. Истовремено је, на пример, био дозвољен предизборни скуп једне опозиционе партије од 2.000 људи.Ипак, већина људи, која није агресивна, подржава владу и мере, иако мере нико не воли. То се показало и на изборима за доњи дом парламента који су одржани прошле године. Наравно да мањина има право да другачије мишљење и протест, али и то мора бити у складу са околностима”, закључује наш саговорник.

Прочитајте још:  Сукоб полиције и демонстраната на антиковид протесту у Лондону



“Дозвољено само двоје гостију”

Мере које су на снази су строге, објашањава наш саговорник.

“Затворене су све школе од основних у које деца крећу са четири године до универзитета. Ово је највећи проблем за основце, али и њихове родитеље који морају да брину о њима у радно време. Срећом, па је управо објављено да се основне и средње школе отварају одмах по завршетку божићног распуста 10. јануара. Затворене су све комерцијалне локације осим најосновнијих као што су супермаркети, апотеке итд. То значи затварање ресторана и кафића, биоскопа, тржних центара, затворених спортских објеката (теретана, базена итд.) и фризера. На снази је и забрана примања више од два госта кући и окупљање групе веће од два особе напољу са изузетком деце млађе од 13 година. Са тим мерама је социјални живот сведен на апсолутни минимум – на пример, нећемо моћи да прославимо трећи рођендан нашег сина следеће недеље, а из истих разлога нисмо могли да прославимо ни његов други рођендан”, каже Милан.

Последице строгих мера полако почињу да се осећају и у привреди.

“Влада је продужила мере помоћи привреди до марта, али то није увек идеално. На пример, чувени боокинг.цом је добио 65 милиона евра дрзавне помоћи у 2020 а затим исплатио 28 милиона евра бонуса запосленима док са друге стране има предузетника и фирми који су банкротирали упркос помоћи. Мислим да се економски ударац за сада не осећа толико у друштву, али да инфлација полако постаје видљива”.



Насилни протести

Подсетимо, интервентна полиција опремљена пендрецима и штитовима растерала је у недељу неколико хиљада људи који су се окупили у Амстердаму на протесту против епидемиолошким мера и вакцинације против коронавируса. Драматични снимци и слике са овог скупа круже по друштвеним мрежама. Кориснике је највише узнемирио снимак на којем се види како полицијски пас насрће на једног демонстранта.

Градоначелница Фемке Халсема издала је наредбу полицији да очисти средишњи Трг музеја након што су демонстранти прекршили забрану јавних окупљања.

Прочитајте још:  Ентони Годфри: Верујем да би ресурси литијума у Србији могли да донесу огромну корист за економски раст Србије

Демонстранти, који већином нису носили маске и држали размак, игнорисали су и забрану одржавања скупова на главном тргу. Хаотичне сцене одвијале су се на улицама холандске престолнице, када је полиција покушавала да растера демонстранте.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “„Већина Срба је против мера“: Милан из Холандије о протестима и строгим мерама

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *