Хаос у Албанији: Сукоб две струје демократске странке

0
запад, експлозива, дечака

Албанија (Фото: Јутјуб)

Присталице албанске опозиције сукобиле су се међу собом када је једна група покушала да упадне у седиште Демократске странке после унутрашње борбе за руководство партије.

Бивши вођа Саљи Бериша из главне опозиционе Демократске странке формирао је групу која покушава да склони вођу партије Љуљзима Башу са тог места, оптужујући га да је он „талац“ премијера Едија Раме из левичарске Социјалистичке странке.

Демонстранти су упали у приземље партијске зграде користећи гвоздене шипке да разбију главни улаз и ломећи прозоре. Сузавац је употребљен из унутрашњости зграде да их склони.



Најмање једна особа је повређена.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На позив Демократске странке полиција је интервенисала воденим топом и својим припадницима у опреми за сузбијање демонстрација да потисне демонстранте од зграде. Полиција је привела неке од демонстраната.

“Данашњи чинови насиља против Демократске странке означавају коначну изолацију Саљија Берише и његов срамни одлазак са политичке сцене”, наводи се у саопштењу Демократске странке.

Баша је у септембру избацио Беришу из парламентарне групе што је изазвало унутарпартијску борбу.

Оптужбе Блинкена на рачун Берише

То је уследило после интервенције државног секретара САД Ентонија Блинкена у мају који је навео у саопштењу да је Бериша, док је био премијер од 2005. до 2013. године, био укључен у “коруптивна дела користећи своју власт за сопствену корист и богаћење својих политичких савезника и чланова породице” и да се мешао у независне истраге, напоре за борбу против корупције и мере за сношење одговорности.

Блинкен је рекао тада да је Беришино коруптивно деловање подрило демократију у Албанији. Вашингтон је тада увео санкције Бериши, забранивши њему и члановима његове уже породице улазак у САД.

Прочитајте још:  Руски медији: Резултати избора у Србији и протест опозиције

У децембру група око Берише је тврдила да је одржала референдум којим је Баша смењен са чела странке, али тај потез није признала званична Демократска странка.

Седамдесетседмогодишњи Бериша био је премијер Албаније од 2005. до 2013. и председник од 1992-1997. Поново је изабран као посланик Демократске странке на изборима у априлу прошле године.

Америчка амбасадорка у Тирани Јури Ким изразила је забринутост због раста тезнзија код зграде Демократске странке и позвала демонстранте да одбаце насиље и покажу смиреност.

“Они који подстичу насиље или подривају владавину права ће сносити одговорност”, написала је амбасадорка на Твитеру.

Прошлог месеца званичник Стејт департмента Габријел Ескобар рекао је да ће бити “последица” уколико Демократска странка изабере за вођу неког кога је Вашингтон означио као непожељну особу.

Бериша је четврти високи албански званичник коме је забрањен улазак у САД због наводне умешаности у корупцију.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *