Цене енергената изазивају инфлаторни удар у Србији

Цене енергената изазивају инфлаторни удар у Србији

BETAPHOTO/ MILAN TIMOTIĆ

Повећање цене струје за привреду од 1. јануара утицаће на раст инфлације у Србији, домаћинства више цене електричне енергије и гаса треба да очекују од средине године а да ли ће се возачи суочити са наглим поскупљењем бензина искључиво зависи од кретања на светском нафтном тржишту.

Стручна јавност истиче да је неминовно да дође до раста инфлације на шта ће, у великој мери, утицати и раст цена струје за привреду у Србији. Републичка Влада је донела одлуку да се у првих шест месеци 2022. године цена струје за привреду ограничи на 75 евра по мегават-сату без ПДВ.

Тај потез кабинета премијерке Ане Брнабић је образложен тежњом надлежних да помогну функционисање привреде у условима дивљања цена струје на берзама, због слабије производње електричне енергије и недовољних количина гаса у Европској унији.Међутим, привредници нису реаговали са одобравањем на ту одлуку Владе те је крајем децембра дошло и до полемике између Зорана Дракулића, председника Српског пословног круга „Привредник“, и Радована Станића, извршног директора за снабдевање електричном енергијом у Електропривреди Србије.

Док Дракулић тумачи да се у пракси ради о поскупљењу струје за привреду, у износу од око 50 одсто, Станић тврди да је та цена знатно нижа од оне на светским берзама, што аутоматски значи да је и повољнија.

Без обзира на различита тумачења те конкретне ствари оно што је дефинитивно извесни, тврде експерти, је повећање инфлације у Србији због тога што ће у жељи да надокнаде трошкове због већих цена струје привредници повећати цену својих производа.

Без обзира што је ЕПС због колапса електроенергетског система средином децембра био принуђен да увози велике количине струје из иностранства, које је на дневном нивоу плаћао по веома високим зимским ценама, до краја грејне сезоне у Србији не треба очекивати повећање цена струје за домаћинства.

С обзиром да се због сиромаштва у Србији знатан број домаћинстава греје на струју, свима који то чине та информација представља охрабрење.

Избори су 3. априла и властима не пада на памет да дотад гласаче оптерете већим рачунума за струју.

Међутим, након што се избори окончају удар на џеп потрошаћа кроз поскупљење рачуна стручна јавност тврди да је немогуће избећи.

Што се тиче гаса, биће иста прича као и са струјом.До средине следеће године Србијагас ће и даље куповати „плави енергент“ од руског „Гаспрома“ по цени од 270 долара за 1.000 кубних метара.

Без обзира што је због прекомерне потрошње из подземног складишта гаса „Банатски Двор“ Србија остала са веома малим резервама „плавог енергента“ те је принуђена да купује додатне количине од Руса по цени која је знатно виша од оне која је договорена раније и продужена у наредних шест месеци, цена гаса за домаћинства се током грејне сезоне неће мењати због избора.

Након тога она ће сигурно скочити, уверени су експерти.

Што се тиче нафте, према проценама извршног директора руског гиганта Гаспромњефта Александра Ђукова њена цена би на дуги рок требало да буде нижа и у распону од 50 до 65 долара по барелу.

Ипак, он не искључује могућност превисоког раста цена, “што би могло утицати на глобалну економију и потражњу”, који би настао услед повећања производње “црног злата” од стране произвођача који нису део групације ОПЕК +.Од кретања велепродајних цена нафте зависиће да ли ће се возачи у Србији сусрети са енормним поскупљењима или пак могу да рачунају и на пад цена.

Експерт за енергетику Горан Радосављевић каже за Данас да у текућој години треба очекивати инфлаторни удар и да ће управо раст цене енергената у великој мери утицати на њега.

Повећање инфлације нас најпре очекује због поскупљења струје за привреду у Србији.

Одговор привредника ће бити повећање цена њихових производа тако да ће на крају грађани бити ти који ће платити цену поскупљења струје за комерцијалне потрошаче.

Када је пак реч о цени струје за домаћинства, не верујем да ће она порасти пре маја или јуна.

Разлог су избори.Након што се они заврше поскупљења електричне енергије али и гаса у малопродаји су потпуно очекивана – објашњава наш саговорник.

Када је пак реч о ценама нафте, Радосављевић очекује да ће се оне стабилизовати и достићи ниво цена који је био актуелан пре короне.

Такав тренд ће се, наглашава он, одразити и на стабилност малопродајних цена па у 2022. години, осим ако не дође до непредвиђених околности, не треба очекивати екстремне осцилације цена у Србији.Економиста Милан Р. Ковачевић такође сматра да је нови инфлаторни удар неизбежан и да ће га повећање цене струје за привреду погурати.

Да би спречили пословне губитке привредници ће бити принуђени да повећају цене својих производа што ће представљати удар на кућни буџет потрошача и довешће до инфлаторног раста. Треба очекивати повећање цена гаса и струје за домаћинства након што се заврше априлски избори.

С обзиром да је доста привредника у свету било принуђено да због корона вируса ограничи своју поризводњу а неки и да напусте бизнис којим се баве постоји могућност да ће у овој години цене нафте падати надоле. Све зависи од тога колика ће бити потражња за њом а што се тиче малопродајних цена у Србији оне ће зависити од кретања цена нафте на светским берзама – закључује Ковачевић.

Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више са интернета