Колике плате имају и шта све поседују градоначелници Суботице, Зрењанина, Кикинде, Новог Сада, Ужица, Ниша, Крагујевца, Новог Пазара, Мајданпека и Врања

0

Foto: Pixabay/Aitoff

Према званичним извештајима Агенције за спречавање корупције, ако упоредимо примања првих људи Суботице, Зењанина, Кикинде, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Новог Пазара, Мајданпека и Врања, највише зарадјује Никола Дашић, први човек шумадијске престонице.

Дашић месечно инкасира 220.743,28 динара. Осим плате градоначелника Крагујевца у износу од 110.743,28 динара, истовремено од Народне банке Србије, где заузима позицију спољног сарадника гувернера, он добија још и месечну принадлежност у износу од 110.000 динара.



Нисмо се бавили укупном проценом непокретности али, могло би се рећи, на основу пријава, да одскачу становима, кућама и локалима градоначелница Ниша, њен колега из Новог Пазара, али председник Општине Мајданпек. Није далеко ни Слободан Миленковић, градоначелник Врања, који живи у породичној кући повшине 461м2 коју је стекао наследством.

Оно што је занимљиво је да неколико челних људи изгледа немају никакву непокретну имовину, а веома мали број има приватне аутомобиле иако су неки од њих, као Милош Вучевић или Нихат Бишевац, пријавили да поседују гараже. Да ли то има везе са коришћењем службеним аутомобила, просудите сами.

Најлуксузнији аутомобил вози Стеван Бакић, градоначелник Суботице, чија „алфа ромео стелвио“, произведена 2019. године, вреди око 30.000 евра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kolike plate imaju i šta sve poseduju gradonačelnici Subotice, Zrenjanina, Kikinde, Novog Sada, Užica, Niša, Kragujevca, Novog Pazara, Majdanpeka i Vranja 2

Суботица: Градоначленик без некретнина

Градончелник Суботице Стеван Бакић има месечну плату од 115.000 динара.

На функцији градоначелника налази се од 21. августа 2020. године.

Нема непокретне имовине у земљи и иностранству.

Покретне ствари које подлежу регистрацији су аутомобил марке „алфа ромео стелвио“, година производње 2019. а основ стицања је замена.

Нема депозите и штедне улоге у банкама и другим финансијским организацијама у земљи и иностранству.

Не користи право коришћења стана за службене потребе – нема.

Извештај је поднет 17. септембра 2020. године.



Нови Сад: Вучевић нема аутомобил

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је по занимању адвокат, не спада међу имућније Новосађане, али је далеко од тога да „нема за шта пас да га уједе“.

Прочитајте још:  Сарајевски џихадисти покушавају да отму српску имовину у Вогошћи

Када је реч о имовини, Вучевић у имовинској карти од 2012, има пријављена два стана: четворособан од 86 квадрата и двособан од 50 квадрата, стечене куповином, који су уписани у његовом власништву. Наредне године, као градоначелник, на списак имовине додао је гаражу од 15 квадрата, коју је такође стекао куповином. Имовинску карту закључује аутомобил пежо 407 из 2007. године. Додао је и пет акција у фирми ТГАСАСО у вредности 1.800 динара. Претрагом није могуће открити о каквој компанији је реч.

У имовинској карти у протеклих девет година, од када је градоначелник Новог Сада, није наводио да на банковним рачунима у земљи или иностранству има штедних улога. Нема података ни о поклонима које је у том периоду примао.

Оно што је занимљивије када је реч о имовини и приходима Милоша Вучевића је његова плата, која је смањивана три пута. На почетку првог мандата на челу града 2012. године имао је плату од 150.000 динара, а према најновијим подацима сада месечно из градског буџета добија 113.844 динара.

Плата новосадског градоначелника имала је чудну путању. Све до 6. јула 2016. примао је поменутих 150.000 динара, а онда му је зарада смањена на 130.000, да би већ у јесен, 1. октобра исте године, платна коверта била истањена на 92.000 динара.

Кресање плате градоначелника наредила је Државна ревизорска институција која је утврдила да су плате градоначелника, али и других градских функционера и службеника биле веће од законом прописаних, па је наложено да се смање. Градоначелнику Вучевићу плата је обрачунавана по коефицијенту 11,5, уместо 9,4. Констатовано је да је за плате градских функционера исплаћено више за 7,8 милиона динара, а 118,4 милиона динара више за плате свих градских службеника.

Опозиционе партије оптужују градоначелника за трговину утицајем и друге коруптивне радње којима омогућује енормно богаћење блиским инвеститорима и сумњивим бизнисменима, али за сада ништа од тога није доказано као што нису доказане ни Вучевићеве оптужбе против челника претходне власти.

Прочитајте још:  Афера „Макси“ касирке: Или дижите плате или вам следе масовни откази



Зрењанин: Без штедних улога

Симо Салапура, градоначелник Зрењанина, прима плату у износу од 113.000 динара.

Поседује стан површине 138м2, који је стекао продајом имовине, и половину од34 ара грађевинског земљишта.

Нема, према пријави, аутомобил у власништву, као ни депозите и штедне улоге у банкама и другим финансијским организацијама.

Не користи стан за службене потребе.

Ужице: За градоначелницу 30.000,00 динара од Академије

Др Јелена Раковић Радивојевић, градоначелница Ужица, осим лате од 110.000,00 динара, прима још 30.000,00 динара месечно од Академије струковних студија Западна Србија са седиштем у истом граду.

Власница је куће површине од 120м2 и једнособног апартмана (33м2).

Нема аутомобил ни другу покретну имовину, као ни депозите и штедне улоге у банкама и другим финансијаским организацијама у земљи и иностранству.

Крагујевац: Ауто уместо некретнина

Никола Дашић, градоначелник Града Крагујевц,а прима плату у износу 110.743,28 динара. Истовремено од Народне банке Србије, где заузима позицију спољног сарадника гувернера, добија и месечну апанажу од 110.000 динара.

Дашић није пријавио да је власник било какве непокретне имовине нити да има депозите или уштеђевину у банкама.

Од покретне имовине пријавио је аутомобил Волксwаген Пассат, произведен 2012. године, а као основ стицања навео је куповину.

Такође, пријавио је и поседовање мотоцикла „Хонда Африца Тwин ДЦТ СД04 ЦРФ1000Л“ из 2016,, а као основ стицања навео је куповину.

Kolike plate imaju i šta sve poseduju gradonačelnici Subotice, Zrenjanina, Kikinde, Novog Sada, Užica, Niša, Kragujevca, Novog Pazara, Majdanpeka i Vranja 3

Кикинда: И градоначелник и начелник округа

Никола Лукач, градоначелник Кикинде, уједно је и, према извештају од 9. октобра, 2020. године, начелник Севернобанатског управног округа. Од Града прима 110.000,00 динара, а у Округу још 72.000,00 динара.

Непокретне имовине нема али поседује „опел астру класик“ (2001.) и „сеат толедо“ (2007.).

Плата Драгане Сотировски, градоначелнице Ниша, је 100. 000 динара. Додатних прихода нема.
Поседује четворобан стан (167м2), два двособна стана од 67м2 и 53м2, а 2020. године је стекла и власнички удео у једнособном апартману (30,57м2).

Прочитајте још:  Губиташ купио имовину ИМТ-а за 70 милиона евра, новац позајмио од АИК банке

Нема, према пријави, аутомобил у власништву, као ни депозите и штедне улоге у банкама и другим финансијским организацијама. Не користи стан за службене потребе.



Врање: Кућа као стамбена зграда

Слободан Миленковић, градоначелник Врања, има основну плату и зносу од 111.000 динара. Као лекар, ортопед, четири пута месечно прима укупно од Дома здравља Трговиште по 4.000 динара, а од Здравственог центра Врање још 13.000.

Укупно, дакле, Миленковићева стандардна примања су 139.000 динара, а по потреби Министарство правде га ангажује и као судског вештака. Накнада по вештачењу износи. 8.000 динара.

Градоначелник Врања живи у породичној кући повшине 461м2 коју је стекао наследством.

Слободан Миленковић вози „фиат пунто“ произведен 2009. године.

И он, нема, према пријави, депозите и штедне улоге у банкама и другим финансијским организацијама и не користи стан за службене потребе.

Нови Пазар: Празна гаража

Плата градоначелника Новог Пазара Нихата Бишевца износи 112.515,00 динара и нема пријављених других примања.

Од непокретне имовине поседује кућу (213м2), са окућницом (697/м2) и гаражом (54м2).
Бишевац поседује и градјевинско земљиште (1,69ха) и њиву (11.266м2).

Занимљиво, градоначелник је сву ову непокретну имовину стекао наследством.
Иако има гаражу као омањи стан, нема аутомобил.

Од имовине још располаже и са 20% удела у РТВ Нови Пазар, укупне номиналне вредности 19.812,40 динара.



Мајданпек: Најнижа плата

Драган Поповић, председник Општине Мајданпек, има најнижу плату медју анализираним локалним фунционерима. Његова плата је 79.000,00 динара и нема додатних прихода.

Са непокретном имовином стоји нешто боље. Поседује по половину власништва над два двособна стана од по 60м2, као и пословни простор површине 87м2.

У Поповићевом власништву 1/1 је трособна кућа (131м2), плац око куће (2,46ха) и пословни простор (60м2).

Председник Општине Мајданпек нема, према пријави, депозите и штедне улоге у банкама и другим финансијским организацијама и не користи стан за службене потребе.

Пријава је поднета из Доњег Милановца 8. новембра 2018.

Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *