Обавезна вакцинација у Немачкој: Када ће бити уведена и за кога ће важити

0

Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

У Немачкој су поново одржане масовне демонстрације противника пандемијске политике и обавезне вакцинације. Парламент би овог месеца требало да дебатује о тој мери, али још није јасно колико ће она бити обухватна.

„Мора се схватити да чак ни обавезном вакцинацијом не бисте убедили све људе. Али сам уверен да постоји велика група невакцинисаних који би се вакцинисали ако цепљење буде обавезно“, рекао је немачки министар здравља Карл Лаутербах за лист Велт.



Лаутербах спада у најгласније заговорнике обавезне вакцинације, и у томе има подршку социјалдемократског страначког колеге и канцелара Олафа Шолца. Обавезну вакцинацију сада гласно заговарају и многи политичари опозиционих Демохришћана, премда нови страначки шеф Фридрих Мерц није за ту меру, преноси Дојче веле.

Његов страначки колега Хендрик Вист, премијер највеће покрајине Северне Рајне-Вестфалије, тражио је да се „релативно брзо“ донесе закон о обавезној вакцинацији како би остало довољно времена за спровођење до идуће зиме. Како је додао, оклевање и нејасноће око обавезне вакцинације „отварају врата за теорије завере“.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Протести широм земље

У суботу се у Хамбургу окупило око 14.000 људи уз транспаренте попут „Нећемо присилну вакцинацију“ или „Превршило је меру – даље руке од наше деце“. Мање демонстрације су одржане у Берлину, Диселдорфу, Франкфурту, Фрајбургу, Регенсбургу, Магдебургу и Шверину.

„Једна мала група је спремна да погази сва научна сазнања, и добровољно се упушта у мехур опсена“, додао је Лаутербах у интервјуу, говорећи о протестима против пандемијске политике.

Понегде је било и протеста против негатора короне и радикалних десничара. У Миндену се у то име окупило 2.500 људи, око хиљаду њих било је у Ерфурту. У Дрездену су испред Богородичине цркве запаљене свеће за жртве пандемије.

Прочитајте још:  Од протеста против насиља, до директне претње насиљем по улицама: Опозиција заборавила зашто наводно излази на улице (ВИДЕО)



Неће то тако брзо

Дебата око обавезног цепљења за све пунолетне грађане могла би да подели владајућу коалицију Социјалдемократа, Зелених и Либерала јер посебно ови потоњи нису за обавезну вакцинацију, барем не за све.

Либерални посланик Ендрју Улман предложио је уместо тога да се цепљење пропише само старијима, по угледу на Италију где од суботе важи обавезна вакцинација за старије од педесет година.

Бундестаг би требало да крајем месеца одржи прву дебату на ову тему. „Парламент мора да се темељно позабави комплексном и контраверзном темом обавезне вакцинације“, рекла је председница парламента Бербел Бас (СПД), која не спада у заговорнике обавезног цепљења.



Тагесшпигел пише да је канцелар Шолц већ добио „шамар“ јер не може да одржи обећање дато у новембру да ће се обавезна вакцинација увести већ у фебруару или марту. Како лист сазнаје од извора из владајуће коалиције, ствар би могла да се растегне до маја због термина у Бундестагу и већу покрајина Бундесрату, те компликованих правних питања.

„Ако би за спровођење обавезне вакцинације морао да се успостави централни регистар са подацима свих вакцинисаних, онда би обавезно цепљење могло да ступи на снагу тек у јуну“, пише берлински лист.

Крајем прошле године је већ уведена обавеза вакцинације за медицинско особље које је у контакту са пацијентима који имају повећани ризик да оболе од ковида. Та обавеза ступа на снагу у марту.

У Немачкој су три четвртине становника примиле барем једну дозу вакцине, око 72 одсто две дозе, а око 42 одсто и трећу дозу.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *