(фото:fondsk.ru)

Једна од две америчке биолошке лабораторије нашла се у епицентру сукоба у Алмати.

Сједињене Америчке Државе у азијском региону, где се од почетка године дешавају озбиљни немири, радиле су у најмање две биолошке лабораторије, у којима су били активни војни лекари из иностранства. Ови објекти имају висок, трећи степен заштите. Они су организовани новцем Пентагона. Главни развој ових центара био је повезан са прикупљањем и извозом у државе био-истраживачког материјала који су спроведени у региону током совјетског периода. И такође моделирањем контролисаних избијања болести.

Ово је Централна референтна лабораторија у Алматију на бази Националног научног центра за посебно опасне инфекције по имену Масгут Аикимбаев Министарства здравља Казахстана. А такође и лабораторија у Замбилском региону републике.



Портал „КП“ је затражио коментар Никиту Меднковичу, шефу Евроазијског аналитичког клуба, који се блиско бавио проучавањем управо овог правца.

– Да ли су ове две „опасне” лабораторије страдале током зверстава?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Буквално те ноћи појавили су се извештаји да је током нереда у ноћи 5. на 6. јануар дошло до продора на територију лабораторије у Алматију. Али управо у овој области су се водиле најозбиљније битке. И била је концентрација наоружаних банди. А поједини медији пренели су, на основу информација очевидаца, да су видели људе у оделима за хемијску заштиту. И да је можда нешто могло нестати из биолабораторије.

– Да ли је то потврђено из извора који се могу сматрати поузданим?

– Ову информацију нико није апсолутно потврдио. Али постоји таква опасност. Током сукоба опљачкано је све што је било могуће. Силовици су побегли из града пре почетка борби. Генерално тужилаштво и комплекс Комитета за националну безбедност остали су незаштићени.

Прочитајте још:  Њена екселенција Јелена Милић, амбасадор беде и јада!

– Дакле, постоји могућност покушаја на биолошку лабораторију?

– Да. Ово је разлог за размишљање – да ли је све у реду? Такав биолабораторијски комплекс захтева додатну заштиту. Тренутно не могу да побијем нити потврдим продор на њену територију. Али у условима хаоса то је више него могуће. Због тога је посебно важно решити питање његове појачане заштите.

– Зашто је то толико важно?

– Постоје сојеви опасни по људе. Ако процуре, биће то катастрофа гора од оне у Алматију током борби. Ризик од масовне инфекције је вероватан.

– Зар Американци нису својим снагама заштитили своје војне лекаре, на пример, маринце?

– Колико ја знам, заштиту лабораторије су ипак спроводиле казахстанске снаге безбедности. Амерички специјалисти су тамо радили на ротационој основи. Ово су амерички лекари. Па, имају неку врсту тренинга за гађање. Али нису млади и није чињеница да су често држали оружје у рукама. Чак и да су у ноћи погрома остали на територији комплекса, не знам у којој мери би могли да пруже ефикасан отпор.

– Али Сједињене Државе веома цене живот сваког свог грађанина.

– Да ли је у догађајима искључена улога америчке стране? Зар нереде не би могли да воде представници партија, које финансирају државе – од 3. јануара? Због тога су, уочи почетка страшних догађаја, сви Американци могли да напусте Алмати.

– Узимате ли развојне материјале са собом?

„Није лако и несигурно транспортовати сојеве. Могли би да затворе развој догађаја и евакуишу особље како не би угрозили животе специјалиста у револуцији у боји. Америчко руководство није могло да не предузме мере да заштити безбедност својих официра. Избио би гласан скандал – када би нека насумична банда упала на територију такве лабораторије. А када је тамо неко погинуо, а „одједном“ се испоставило да су погинули официри америчке војске.

Прочитајте још:  Трамп је позвао на заштиту деце у Сједињеним Државама, подсећајући на помоћ Украјини од милијарду долара

– Да ли су вршиоци дужности официра америчке војске заиста спроводили експерименте у биолошкој лабораторији на територији Алматија?

– Да. У овој лабораторији у Алматију најактивнији су били официри Центра за медицину америчке морнарице. Осим тога, тамо су вероватно били стационирани официри британске војске и немачког Бундесвера.

КП.РУ
Превод:Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *