Путин: Казахстан су напале и терористичке групе обучаване у иностранству

0

Владимир Путин (Фото: РИА Новости)

У Казахстану су коришћене технологије обојених револуција попут оне на кијевском Мајдану независности, указао је Владимир Путин.

Руски председник – наступивши на видео-самиту лидера пет земаља чланица ОДКБ – додатно навео:

„Коришћене су и добро организоване и добро контролисане групе милитаната, укључујући и оне које су прошле обуку у терористичким камповима у иностранству“.



Путин је веома позитивним оценио то што су у најкраћем могућем року били договорени „заједнички кораци ОДКБ за пружање помоћи Казахстану“.

Руски лидер је похвалио храброст казахстанског председника Касима-Жомарта Токајева, нагласивши да је у критичним данима консолидовао друштво за одбијање напада терориста:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Председник Казахстана је преузео одговорност на себе, на своја плећа, окупио око себе друштво, агенције за спровођење закона и грађане ради одбијања напада терориста споља”.

Открио је: „Договорени су заједнички кораци за пружање помоћи братском казахстанском народу у најкраћем могућем року. Механизам ОДКБ је прорадио. Ситуација у Казахстану се тиче свих земаља ОДКБ. Данас разговарамо о заиста веома озбиљним и забрињавајућим питањима за све нас“.

Министарство спољних послова Казахстана саопштило је да међу учесницима немира има милитаната који су се борили на страни радикалних исламиста у „познатим кризним жариштима“.

Казахстански државни секретар Јерлан Карин сматра да се његова земља није суочила са покушајем обојене револуције, већ са „хибридним терористичким нападом“.

Министарство унутрашњих послова Казахстана објавило је да је досад ухапсило безмало 8 хиљада осумњичених за учешће у нередима и терористичким нападима.

Факти.орг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *