ДНР: Украјина повећава интензитет паљбе у Донбасу уочи преговора Русија-НАТО

0

Sputnik / Стрингер

Генералштаб Оружаних снага Украјине наложио је команданту војне операције у Донбасу Александру Пављуку да повећа интензитет гранатирања на југоистоку Украјине уочи седнице Савета Русија-НАТО како би се скренула пажња на сукоб, саопштила је Народна милиција Доњецке Народне Републике.

„Учесталост гранатирања украјинских оружаних формација повезујемо са смањењем пажње светске заједнице у погледу теме Украјине у светлу предстојећег састанка Русије и НАТО-а. Кијеву је неопходно да хитно подсети западну публику на своје постојање и на себе као главног разлога за сазивање састанка на тако високом нивоу“, наводи се у саопштењу портпарола Народне милиције ДНР.

Према подацима војног ресора ДНР, украјинска страна је упутила налог за појачано гранатирање 8. јануара. Представници националистичких покрета отварају ватру са циљем провокације, тврди Народна милиција, додајући да региструје њихово активно присуство од средине децембра прошле године дуж читаве контакт линије.



С тим у вези, представник ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре изјавио је да су украјинске снаге безбедности јутрос отвориле ватру на насеље Весјолоје, као и да су нешто касније истог дана пуцале из минобацача на град Горловка у Донбасу, који се налази на линији разграничења, 40 километара северно од Доњецка и редовно је изложен паљби.

Подсетимо, у Женеви се 10. јануара одвијају руско-амерички преговори, а 12. јануара у Бриселу ће се састати Савет Русија-НАТО, док ће 13. јануара у Бечу ће бити одржан састанак Сталног савета ОЕБС-а. Ти разговори ће се првенствено фокусирати на руске безбедносне иницијативе у евроатлантској области.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *