EPA/Vladimir Pesnya / Host photo age

Русија би могла да пружи војни одговор у случају да НАТО размести стратешко наоружање средњег и кратког домета у Европи, изјавио је Сергеј Рјабков.

Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков казао је то након састанка са америчком делегацијом у Женеви.

Руска страна је својим америчким партнерима детаљно објаснила зашто добијање правних гаранција о неширењу НАТО-а остаје императив за Москву.



“Ми смо, са своје стране, Американцима детаљно представили логику и садржајни део наших предлога, објаснили зашто је добијање правних гаранција о неширењу НАТО-а апсолутни императив, зашто обавезно треба да добијемо правне гаранције нераспоређивања одговарајућих ударних оружја поред руских граница, а које може да погађа циљеве на нашој територији и зашто покрећемо питање да би НАТО у великој мери требало да одустане од материјалног освајања територија држава које су приступиле НАТО-у у периоду после 1997. године, тј. у периоду након потписивања темељног акта Русија-НАТО”, навео је заменик министра.

Русија је такође позвала Сједињене Америчке Државе да преузму максималну одговорност, јер се ризици од могућег сукоба не могу потценити, додао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Рјабков је нагласио и да се Москва нада да ће НАТО у наредна два дана схватити да дијалог о безбедносним гаранцијама не сме да се доведе у ћорсокак и да Алијанса мора да изађе у сусрет руским предлозима о безбедносним гаранцијама.

Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *