Америку чека рат? “Постала је ‘анократија'”

0

EPA-EFE/ STRINGER

Књига “Како почињу грађански ратови и како их зауставити” професорке Барбаре Ф. Волтер шокирала је политичку елиту и интелектуалну јавност Америке.

Професорка Барбара Ф. Волтер је политиколог са Универзитета Калифорније у Сан Дијегу.



Годину дана после упада десничара у Капитол, у америчкој јавности је све чешћа теза да се земља налази у озбиљној политичкој кризи, да се систем налази између демократије и аутократије, а све више се помиње и могућност грађанског рата.

На то упозорава и колумниста врло угледног магазина Њујоркер Дејвид Ремник, који је читаоцима скренуо пажњу на недавно објављену књигу “Како почињу грађански ратови и како их зауставити” професорке Барбаре Ф. Волтер, политиколога са Универзитета Калифорније у Сан Дијегу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Теза професорке Волтер да су САД на ивици унутрашњег насилног сукоба изазвала је велику пажњу јавности пошто је она била у саветодавном комитету ЦИА под називом “Радна група за политичку нестабилност”, у којој је проучавала корене политичког насиља у нацијама од Шри Ланке до бивше Југославије.

Према њеном мишљењу, Америка више није пуна демократија него земља у статусу који научници називају “анократија”, односно у стању између демократије и аутократије, у коме се радикално повећава вероватноћа епизодног крвопролића у Америци, па чак и ризик од грађанског рата.

У својој књизи и у разговору за овонедељни Њујоркер радио-сат, професоркаВолтер је јасно ставила до знања како жели да избегне сензационализам и изазивање панике, али је рекла да амерички грађански рат у 21. веку не би личио на сукоб из 19. века.

Прочитајте још:  Европске земље почеле масовно да протерују руске дипломате!



Уместо тога, она предвиђа, ако дође до најгорег, да Америку чека ера раштрканих, али упорних аката насиља: бомбашких напада, политичких убистава, аката асиметричног ратовања које би спроводиле екстремистичке групе.

Професорка Волтер је навела и да, као неко ко је проучавао предуслове грађанских сукоба широм света, сматра да су САД на низбрдици.

“Ако се одбаци америчко замозадовољство и ‘митологија 4. јула’, и ако се реално процени сваки од услова који грађански рат чине вероватним, морамо закључити да су Сједињене Државе ушле на веома опасну територију”, казала је она.

Њена књига је оцењена као веома важна, јер професорка Волтер дефинише начин како ће се грађански рат водити у 21. веку.



Ослањајући се на најновија међународна истраживања и лекције из преко 20 земаља, професорка Волтер идентификује кључне факторе ризика, од демократског назадовања до фракционаштва и политике острашћености. Грађански рат данас неће изгледати као Америка из 1860, Русија двадсестих или Шпанија тридесетих. Почеће спорадичним актима насиља и терора, подстакнутих друштвеним медијима.

“Америка не иде ка фашизму или путинизму, али мислим да бисмо могли да идемо ка понављању уставних криза, периодима конкурентске ауторитарне и мањинске владавине, и епизодама прилично значајног насиља које би могло укључивати бомбашке нападе, атентате, и митинге на којима се дешавају убиства”, истакла је професорка Волтер.

Прочитајте још:  Пентагон: Нисмо забележили цурење радиоактивних материја у нуклеарки „Запорожје“

Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *