Влади САД нико не може веровати

0

(фото:ФСК.РУ)

Понижење Грчке

8. јануара, грчки информативни портал Дефенсе-поинт.гр је пренео : САД је обавестила Грчку, Кипар и Израел да више не подржава гасовода ЕастМед гаса пројекат “из еколошких и економских разлога . ” Америчка администрација сматра да овај пројекат „провоцира напетост у региону“.

Подсетимо, споразум о изградњи ЕастМед-а потписали су Грчка, Кипар и Израел у јануару 2020. године у Атини . Претпостављало се да ће то омогућити почетак испорука енергената са израелског поља Левијатан и кипарског поља Афродита преко острва Кипар и Крит до копна Грчке, а у будућности, могуће, и допремања гаса до Италије. Дужина гасовода је требало да буде 1.900 км, од чега 1.300 км под водом и 600 км на копну. Пројектни капацитет цевовода ЕастМед је 10 милијарди кубних метара. метара гаса годишње. Пројекат подржавају Европска унија и међународне компаније које врше проспекцијске и истражне радове у источном Медитерану.

Турска се одмах оштро успротивила . Анкара сада истражује гас у кипарским територијалним водама, тврдећи да те воде припадају кипарским Турцима на исти начин као и Грцима. У инат Грцима, Ердоган је потписао споразум са Либијом и након тога поручио да сада, без дозволе Анкаре и Триполија, Грчка, Кипар и Израел неће градити ЕастМед .

Напомињемо да је тадашњи амерички државни секретар Мајк Помпео присуствовао церемонији потписивања 2020. године у Атини у знак подршке САД пројекту медитеранског гасовода. Интерес америчких власти за гасовод образложен је захтевом да се европски партнери придржавају политике диверсификације увоза енергената. Што је више извора увоза гаса у Европу, то је мања њена зависност од руског природног гаса.

Прочитајте још:  Влада Србије одобрила извоз пшенице и кукуруза у Албанију

Зашто се променила позиција САД? У извештају од грчких портала белешке које Грчка и Кипар ” остају лојални савезници Сједињених Америчких Држава и никада нису створили проблеме Вашингтону, за разлику од Турске . ” Дефенсе-поинт.гр сматра да је промена линије Вашингтона повезана са одлуком да се избегну сукоби са актуелним председником Турске до избора у тој земљи у јуну 2023. године. „Американци се надају да ће садашњи председник бити поражен…. Међутим, у контексту ове лоше и ћорсокаке политике, они угрожавају своје односе са своја три лојална савезника: Израелом, Грчком и Кипром “, грчки лист белешке.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Конгрес САД је 2019. године одобрио нацрт закона о енергетској сарадњи са земљама источног Медитерана, посматрајући ову сарадњу као противтежу енергетским захтевима Русије и Турске на Медитерану. Нови закон је имао за циљ да Сједињене Државе учини кључним играчем на тржишту гаса у источном Медитерану, ојача војне везе са Грчком и укине ембарго на оружје Кипру стар четири деценије . Закон је потврдио намеру Сједињених Држава да обуздају амбиције Турске у региону Медитерана. А сада је Вашингтон играо. Значење овог корака још није у потпуности схваћено.

За Грчку је ово понижење. Грчки званичници још нису јавно одговорили. Збуњени су и не знају шта да одговоре. Међутим, званични представник грчке странке Зелени покрет Никос Карабасис рекао је да се одлука САД „претвара у прашину спољну и одбрамбену политику” његове земље. У Турској, нагласио је он, “шампањац отворен је да прославимо овај амерички поклон . ”

„Очигледно идемо ка Ердогановом тријумфу и тешком дипломатском и одбрамбеном поразу Грчке. Има ли грчка влада шта да каже?” – пита се Карабасис, подсећајући да по новом одбрамбеном споразуму Грчка обезбеђује Американцима нове базе, укључујући луку Александруполис , које ће, према речима америчких званичника, бити коришћене за транспорт војне опреме и трупа у источну Европу и Украјину. Према Карабасис, грчка влада “није објаснио зашто су интервенције у украјинском кризе хлађењем наше односе са Русијом, или зашто смо послали Патриот ракете у Саудијској Арабији, слабљење нашу одбрану када су Американци оставили тамо . ”

Прочитајте још:  Хил одбио да осуди Куртија због пропагирања "велике Албаније" у Тетову

Мора се рећи да је Европска унија увек сумњала у изводљивост изградње ЕастМед-а . Како је немачки Велт писао 2020. године , „користи за енергетску безбедност ЕУ су минимални. Зато што ће капацитет гасовода ЕастМед и даље бити мали – свега десет милијарди кубних метара. Ово не одговара петини капацитета проблематичног гасовода Балтички Северни ток и неће имати приметан утицај на енергетску безбедност Европе. Разлог за то је техничке природе: цеви морају бити положене преко изузетно неравног подводног пејзажа и на великим дубинама, тако да челични омотач цеви мора бити посебно дебео, што ће смањити њихов унутрашњи пречник . ”

На овај или онај начин, САД су, добивши од Грчке обезбеђење своје територије за нове америчке војне базе, потом „бациле“ свог НАТО савезника. Демонстративно је јасно ставио до знања да Грчка није толико важна за Сједињене Државе као Турска.

Вашингтон је још једном показао да му ниједна влада, укључујући и савезничку, не може веровати.

Владимир Малишев/ФСК.РУ

Превод:Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *