Вучићеви ваксери застрашују родитеље: Или вакцина или морбиле

0

Вакцина (Фото: Sputnik / Nikolay Hiznyak)

Због пандемије коронавируса, антивакциналног лобија који не одустаје, ирационалног страха родитеља од аутизма и других болести, мање од 40 одсто деце је у првих шест месеци ове године примило ММР вакцину која штити од малих богиња – морбила.

Овај податак незванично нам је потврђен у Институту за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”, а званично у примарним здравственим установама, у којима педијатри тврде да се родитељи плаше вакцине више него икад, а да ће избегавање вакцинације деце довести до нове епидемије морбила, чим се ковид-19 мало примири.

„У нашој земљи имамо проблем са ММР вакцином већ 10 година. Боримо се са антивакциналним покретима како бисмо заштитили децу. Онда је почела пандемија и ови покрети су ојачали. Приче о повезаности ММР вакцине и аутизма иако нису основане и даље се потпирују. Родитељи који су се раније плашили и размишљали о ММР вакцини, сада су добили прилику да је избегавају оправдаваући такву одлуку закључком да је дете можда болесно од короне, а да то и не знају. Родитељи одлучују да чекају, а то се пролонгира и време пролази, деца расту, а вакцину не добијају. Лекари у домовима здравља би морали да буду активнији и да проверавају колико деце је вакцинисано. Раније су слали обавештења родитељима о вакцинацији, али сада то нико не контролише. Педијатри су у обавези да објасне родитељима да је дете од 12. до 18. месеца спремно за ММР. Многи дозвољавају вакцинацију и до 24. месеца, али не би смели толико да чекају“, објашњава за Нову педијатар др Снежана Рсовац, дечји пулмолог и начелник неонатолошке интензивне неге у Дечјој клиници у Тиршовој.

Прочитајте још:  Сорошев тројански коњ – Вучићев Орбан: Биће или вакцина или смрт за антиваксере



Пандемија коронавируса тренутно спречава епидемију морбила.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Мале богње преносе се капљично. Деца, као и одрасли сада носе маске у школама, одвојени су једни од других, спроводе се мере, па су донекле заштићени, што није случај са малишанима у вртићу. Увек постоји борба између вируса за територију. Сад је корона предоминантна и не могу је нађачати морбиле, а ретко се дешава да две, три епидемије иду заједно. Међутим, чим попусте мере, морбили ће се размножити ако се деца хитно не вакцинишу. Ова болест код мале деце изазива озбиљне компликације од пнеумоније (упале плућа) до енцефалитиса (запаљења мозга). Сад је време такво да смо сви усмерени на ковид-19, а истовремено живе и други вируси само што нису доминантни. Обим вакцинације је драстично опао, а када је 95 одсто деце вакцинисано сматра се да је то довољна колективна заштита. Родитељи морају вакцинисати своју децу против морбила, како бисмо спречили нову епидемију”, упозорава др Рсовац.

Последњи пут епидемија морбила у Србији била је 2016. године, када је обухват ММР вакцином био око 82 одсто.

“Трудили смо се да без обзира на ковид, одржимо вакцинацију, али то није једноставно. Родитељи су често болесни и не желе да доводе децу у дом здравља да се не би и она разболела. Када доведу дете од годину дана, урадимо му систематски и кажемо да треба да прими ММР, а онда родитељи замоле да одложимо јер дете још није проговорило, па се плаше аутизма или других болести. То се током ове, и прошле године, често дешава, тако да је ниво вакцинације знатно опао, али не можемо на силу вакцинисати дете, против воље родитеља”, каже за Нову прим. др Љубица Луковић педијатар у Џ Гроцка.

Прочитајте још:  Дачић: Србија ће Ирану донирати 50.000 доза Спутњика В

Не постоји доказ да је ММР вакцина повезана са изазивањем било које болести.

“Мој рад о превентиви и вакцинацији деце у Србији, који су проучавали лекари широм Европе, показао је 2013. колики је био обухват деце вакцинацијом, која су била нежељена дејства, а који све разлози за одлагање вакцине. У том истраживању било је 2.304 деце из нашег дома здравља у Калуђерици, али и са ВМА. Било је 93 одсто деце вакцинисане ММР-ом, а нула деце са аутизмом. Толико о тој повезаности. Сад се међутим родитељи плаше и короне. Ако је један родитељ имао корону, одмах одлажу вакцинацију, чекају да прође неколико месеци, јер верују да је и дете можда било заражено и да ће му ММР нашкодити. Раније су родитеље из свих домова здравља позивали да доведу децу на вакцину, слали су дописе на кућну адресу, али то се сада не ради јер немамо људи, а и организација је немогућа од када је почела пандемија. У нашем дому здавља немамо чак ни собу за изолацију”, каже прим. др Луковић.

Вакцинација је једина ефикасна превентивна мера која штити од малих богиња, а доводи до стварања доживотног имунитета. ММР вакцина се даје у две дозе: деци у другој години живота (у узрасту од 12. до 15. месеца) и у седмој години (када се припрема за полазак у школу).

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *