Ђерлек опет шири панику: Не потцењивати омикрон, невакцинисани имају тежу клиничку слику

1

(фото:НСПМ)

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек изјавио је да омикрон сој коронавируса не треба потценити и да је у понедељак било 8.000 прегледа само у Београду, а током ноћи још 700 прегледа.

„Због тога смо повећали капацитете ковид амбуланти, па у овом тренутку само у Београду имамо 195 екипа које су на терену. Пре пет дана је било око 120 екипа. Пратимо ситуацију на дневном нивоу и покушавамо да организујемо службу“, рекао је Ђерлек за РТС.

Наглашава да је притисак на здравствени систем велик и да се преместио из ковид болница на ковид амбуланте, где се води тешка и озбиљна борба са коронавирусом.



“Добром организацијом покушавамо да некако изађемо свим пацијентима у сусрет, да што пре добију здравствену заштиту какву очекују”, казао је Ђерлек и додао да омикрон сој показује своју снагу и да невакцинисани имају тежу клиничку слику, поготово старији пацијенти са коморбидитетима.

“Без вакцинације улазимо у велику опасност. Иако се каже да омикрон даје блажу клиничку слику, то није апсолутно правило. Морамо се вакцинисати и заштитити јер сваки нови сој смањује ефективност вакцина”, истиче Ђерлек.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Каже да већи број заражених није повећао број вакцинисаних, да су се многи опустили за време празника и да треба разговарати и о евентуалној четвртој дози због групе која је врло угрожена, а није мала.

“Очекујем савет и препоруку националног комитета за имунизацију и није на одмет разговарати, мада је у овом тренутку приоритет трећа доза, као и прве две”, каже Ђерлек.

Наводи да у Србији има 3.320.000 људи вакцинисаних првом дозом, 3.220.000 другом и 1.750.000 трећом дозом вакцине.

Прочитајте још:  Министарство здравља због коронавируса спрема карантин за мигранте

Само два одсто оболелих буде хоспитализовано

Ђерлек каже да ако има нешто добро у актуелном таласу заражених омикрон сојев вируса, јесте то што само два одсто новооболелих буде хоспитализовано.

“Оно што мене забрињава јесте да је врло опасан тај постковид синдром на који људи обично заборављају. Млади имају лакшу клиничку слику и преболе ковид-19, али дешава се да се ти исти пацијенти после пар месеци враћају са инфарктом миокарда, са можданим ударима. Није све решено када завршите са ковидом 19. Постковид синдром је врло озбиљна и забрињавајућа ствар”, упозорио је Ђерлек.

Истиче да је оптимиста и да се нада да ће у 2022. години потенцијал вируса слабити и да ће се десити оно што најављује и Светска здравствена организација – да ће до краја године доћи до стабилизације и повратка нормалном животу.

“Видимо да слаби потенцијал вируса. Не треба потценити омикрон, али је ипак слабији и много је мањи проценат хоспитализованих него када је делта сој у питању, што значи да полако видимо да потенцијал вируса слаби, што је охрабрујуће”, нагласио је Ђерлек.

ФоНет-Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Ђерлек опет шири панику: Не потцењивати омикрон, невакцинисани имају тежу клиничку слику

  1. Pa rekose protiv omrikona u martu? znaci sa 3 doze milion stanovnika od cega 90 posto penzioneri, sto bi se mozdano razmislilo da nevakcinisani umiru mladi, jer ima prezivelih ili bar 1 penzioner da je oboleo posto su svi vakcinisani, 5 doza u martu a ovaj jos na trecoj a ukupno treba 12doza, zbog simbolike broja 12

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *