Харадинај: Убијао сам српске војнике и официре

0

EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW / POOL

Потпредседник Удружења ветерана ОВК Насим Харадинај изјавио је током саслушања у Специјалном суду да је убијао српске војнике и официре, а не цивиле.

Он је тако одговорио на питање судије да ли мисли да је ОВК починила злочине и изнео тврдњу да ОВК током сукоба није убијала цивиле, већ су само бранили Косово.

“Да, убијао сам српске војнике и официре, али то нема везе са цивилима, нисам се вратио из Шведске да дајем цвеће, већ сам се вратио да одем на фронт. Пристао сам да умрем. Ја сам био на фронту, говорим о првој тачки, нисам се бавио цивилима, нити сам се бавио овим предметима после рата. Моја земља је ослобођена и то је у реду. Ја сам био рањен, могао сам и да погинем, а нико се не пита зашто су ме ранили. У мом случају, нико не тражи одговорност зашто су ме ранили, ни зашто сам пуцао на њих док сам био нападнут, била је самоодбрана, нападнут сам у својој земљи”, рекао је Харадинај.

Током сведочења, Харадинај, који се терети за објављивање докумената, рекао је да су све акције ОВК-а предузете због транспарентности.

“Била је намера да нешто што нам је донето буде транспарентно, да се покаже да се не крије, осец́ао бих се много кривијим, господине тужиоче, да сам ово чувао у тајности и да сам урадио нешто друго са тим”, рекао је Харадинај.

Сведочење Насима Харадинаја, започето 11. јануара пред Специјализованим већима биће настављено сутра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Хисни Гуцати и Насим Харадинај ухапшени су 25. септембра 2020. године због цурења докумената из Специјалноиг суда и застрашивања сведока.

Прочитајте још:  Преорани темељи манастира Цркве Богородице Хвостанске из 6. века на КиМ: „Последњи удар на српске повратнике“

Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *