Наставници у Француској штрајкују због конфузних правила против вируса

1

(Фото EPA-EFE/Mohammed Badra)

Већина наставника у Француској штрајковала је данас широм земље, незадовољна конфузним правилима у борби против коронавируса у школама.

Министарство просвете Француске објавило је да је штрајковало 38,5 одсто наставника, у разредима за децу од шест до 11 година, док је водећи синдикат навео да 75 одсто запослених у школама није држало наставу.

Према подацима Министарства, у вишим разредима је штрајковало 23,7 одсто наставника, док синдикат тврди да није радило 62 одсто, преноси Франс прес.

Та агенција оцењује да би протест наставника могао да ослаби изгледе председника Француске Емануела Макрона на априлским изборима.

Очекује се да ће велики број наставника, исцрпљених притиском услед наглог ширења вируса, изаћи на данашњи протест у Паризу, на позив 11 синдиката, наводи Асошиејтед прес. Протеста је данас било и у другим градовима, преноси Бета.

Наставници су незадовољни сталним мењањем правила у школама због ширења вируса. Власти су од 6. јануара већ два пута промениле правила о тестирању ученика.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Просветари траже и боље мере заштите попут обавезе ношења квалитетнијих маски, чешћег тестирања на вирус и инсталирања уређаја који би упозоравали на неопходност проветравања.

Водећи синдикат тражи повратак на претходно правило да се настава за цело одељење обуставља на недељу дана ако је неко од ученика тестиран позитивно.

Француска је главно жариште коронавируса у Европи, а власти су ове недеље пријавиле више од 360.000 нових инфекција у једном дану.

Према подацима Министарства просвете, претходних дана је регистровано 50.000 новоинфицираних ученика.

Сенат Фрацуске је недавно усвојио предлог закона према којем одрасли не могу без доказа о вакцинацији да уђу у ресторане, кафиће, биоскопе, позоришта, музеје, спортске објекте, и возове на регионалним линијама. Невакцинисане особе од 12 до 17 година могу да уђу уз негативан тест на коронавирус. Предлог закона треба да одобри доњи дом парламента.

Прочитајте још:  Украјинци упадају у домове људима: "Очистили су цело двориште, све куће"

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Наставници у Француској штрајкују због конфузних правила против вируса

  1. nastavnici u nemackoj, zemlji “dichter und denker” (“pesnika i mislioca”-kako to neki smatraju)
    nastavnici nisu protestvovali. oni su se savrseno uklopili sledeci svoje vodje.

    jedan nastavnik u berlinu je smenjen, jer je odbio da maltretira decu i jer je rekao roditeljima da odbiju da teraju decu da nose maske

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *