Марија Алимпић: Не питајте зашто нисмо сви заједно! Једноставно, није нам исти циљ!

0
нимбизам

Упозорење: није за осетљиве и оне који не читају дуже од три реченице

Пошто смо стрпљиво сачекали представљање изума „топла вода 2.0“ ред је да се неке ствари кажу јасно, онакве какве јесу.

Рио Тинто је пролазна појава у Србији. Ту је још тушта и тма штетних пројеката, лешинара са свих страна света (о да, чиста егзотика) и наш највећи проблем – домаћа логистика.

Ево већ пар дана гледам и ћутим (колико могу) да видим шта ће и докле ће, власт, опозиција (свака част ретким изузецима) и млади спасиоци НВО.

Како год изгледало, прашина се слеже полако јер се захтеви и жеље препознају.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ко то заварава народ Србије, а да годину дана сам није у стању да закључи мањкавости рецимо ППППН-а?

МОРАТОРИЈУМ није решење. Напротив, само расправљање о мораторијуму је ништа друго до договор да се рудник отвори, само са изменом датума. Преко сто пута смо поновили до сад да било какав договор и разговор и руднику значе отварање рудника. Пре неки дан мораторијум је предложио вођа лично, а колико данас, сасвим очекивано, предводник крени-стани. И не само он, има их још, нек се сами препознају и промене тај неодрживи став ако им је до ичега стало. Вероватно ће се наћи негде на средини, као и до сад. Мораторијум предлажу и неке опозиционе партије. Довољно је само једну ствар да кажем па да схватите да је онај ко предлаже мораторијум унапред спреман да крши закон Републике Србије као и међународне законе на које смо се сами обавезали и да је очигледно спреман на даљи договор. Да ли је то тек тврђење пазара или одрађивање већ утврђеног пазара, више није ни битно.

Прочитајте још:  Не одлазе страни "инвеститори", већ колонисти и експлоататори и ресурса и радне снаге у Србији

Ако знамо да у Рађевини и Јадру живи преко 150 заштићених и строго заштићених врста и да их осим закона РС штити и Бернска конвенција јасно је да се ту ништа не сме градити, посебно не рудник, ни сад ни никад. Дакле, ко предлаже мораторијум мора да зна да ће исти случај бити и за 20, 50 и 100 година. Само ћемо проблем пребацити на нашу децу и унуке из пристанак да сви живимо у сталном страху и опрезу на тај договорени број година. Па ко то жели?

Даље, данас је коначно после годину дана бављења темом, млади wannabe вођа успео да скапира о чему Звездан и ја говоримо годину дана и које су то мане Просторног плана подручја посебне намене. Па браво! Значи има један међу вама способан који је успео да то схвати. Сваког ко би сад да напише коментар нека прегледа све интервјуе које смо Звездан и ја дали, а онда нека покуша да нађе бар један пре данашњег дана у коме тазе доктор уме да каже шта је тачно проблем, иако је то његово стручно поље а не моје.

Како то да смо сад наједном сви заборавили Студију процене утицаја на животну средину?

Овај пројекат не може да проће због животне средине. Тачка.

Мада, не очекујем да ће многи ово желети да схвате јер им је испод радара прошло и да нам је исти тај средио Закон о референдуму без цензуса и немогућу народну иницијативу, прећутао Закон о рударству и много још шта.

Хајдемо даље, зашто и чему упорно прича о одштети? И ко то нас сад спасава од непостојеће одштете и зашто, у чију корист? Више пута смо елаборирали да одштете не може бити од нас ка компанији, али да компанија итекако треба да плати одштету, на првом месту због штете по животну средину, а разлога има још. Немојте да на крају откупљујемо Рађевину и Јадар као што смо ономад купили један “паркић” у Београду. Неће да ваља.

Прочитајте још:  Еколошки устанак: Протест у суботу због одлуке РЕМ-а о споту Рио Тинта

Просторни план подручја посебне намене је усвојила Влада Републике Србије и може да га поништи она и само она, нико други, никакво веће стараца, старлета и плагијатора.

Немојте нас више питати зашто нисмо сви заједно. Схватите не може, није исти циљ, нећемо ми да понављамо вучићевске фикс идеје, да се смешкамо са онима који отворено раде против интереса ове земље, са онима којима је у реду да се одрекну дела НАШЕ земље, који себи дају за право да предлажу мораторијуме, да обмањују, лажу, нећемо да овима на власти нудимо излаз, никоме, ни на локалу ни на републичком нивоу.

Како то само КОРС и ЗЈР траже да кривци одговарају кривично и материјално? Како то само нама није довољно да се дају оставке?

Како то да нико не узима у обзир Природу и живи свет и само свако кмечи „а где ћу ја“?

Докле егоизам? Докле неуки полиунтелектуалци да се намећу свима и предлажу погубна „решења“?

Е па овако, ово удружење и наши најближи сарадници не пристају ни на какве глупости и договоре, ма ко да их предлаже. И немојте од нас очекивати ништа мање од тога.

Остали могу да поразмисле док им још није касно ако су иоле искрени и да схвате да се ваљањем у блату, осим прљања, ништа не постиже.

На делу је типичан покушај издаје националних интереса и као такав ће се и третирати.

Још напомињемо, Скупштина Србије готово до јуче није знала ни да постоји пројекат „Јадар“. Не знају они ни сад ништа, није им то посао.

Прочитајте још:  Кога брига за амерички народ?

Ergo, Влада Србије која је донела Уредбу о усвајању Просторног плана подручја посебне намене за пројекат „Јадар“ може то да укине колико на следећој седници Владе Републике Србије, чему уопште Скупштина? Зашто пребацивање тежишта на друго тело?

Даном усвајања

Марија Алимпић/Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *